Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Perníkové Vánoce v jihlavském muzeu

/
/
/
354 Zobrazení



Výstavu Perníkové Vánoce, která provoní celé přízemí expoziční budovy, pořádá od čtvrtka 30. listopadu Muzeum Vysočiny Jihlava. Vystaveny budou výrobky jedenácti amatérských i profesionálních perníkářek a perníkáře nejen z regionu. K vidění bude i perníková tvorba cukrářek ze SOU Třešť.

Svůj um představí deset perníkářek z Jihlavska, Žďárska, Pardubic, Strakonic, Prahy a Frýdku-Místku. Mezi autorkami jsou nejen profesionální perníkářky, ale i ty, pro které je výroba perníčků celoživotním koníčkem. K vidění bude i tvorba začínajících cukrářů ze SOU Třešť.
Mezi ženami je i jeden perníkář, který se věnuje vytlačovanému perníku, a to od úplného začátku – vyřezává ze dřeva originální perníkové formy, které jsou součástí této výstavy.
Prezentovány budou rozličné tvary perníků i rozličné techniky jejich zdobení – klasické zdobení bílou bílkovou polevou a rovněž i novinky, například přidávání marcipánů do vzorů a další originální možnosti.


Výstava Perníkové Vánoce je určena všem, kteří obdivují ruční práci, precizní jemňoulinké zdobení – pro mnohé z nás nepochopitelné, jak je možné dosáhnout tak přesných tvarů, tak přesných linií a rozestupů, aniž by se vám třásla ruka.
Vystavující perníkářky a perníkář: Martina Čejková, Julie Chadimová, Helena Janovská, Jaroslava Janů, Petra Kovaříková, Alena Křibíková, Vlasta Přibylová, Věra Strnadová, Eva Řezníčková, Aneta Velínová, Aleš Vostřez a cukrářky ze SOŠ, SOU a ZŠ Třešť.

Výstava bude zahájena vernisáží ve čtvrtek 30. listopadu v 17.00, na vernisáži vystoupí dětský folklorní soubor Dřeváček.

  • Facebook
  • Twitter