Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Památkáři představí v Telči Přemysla Otakara II. a Moravské pole 1278

/
/
/
1076 Zobrazení



Národní památkový ústav v Telči pořádá ve středu 11. dubna v 18.00 v Univerzitním centru Masarykovy univerzity v Telči v rámci přednáškového cyklu Rodinné stříbro – Památky kolem nás přednášku Přemysl Otakar II. a Moravské pole 1278.  

Rytířský král, zakladatel měst a milovník ceremonií Přemysl Otakar II. byl prvním českým vládcem, jehož věhlas přesáhl hranice střední Evropy. Zanechal státnický odkaz, jímž se inspiroval Václav II. a později i Lucemburkové. Jakou roli hrála při utváření Přemyslova obrazu v dějinách jeho okázalá panovnická reprezentace? Proč se dostal do konfliktu s Rudolfem Habsburským a jaké byly okolnosti osudné bitvy na Moravském poli? Na tyto a další otázky odpovíme při naší pouti třináctým stoletím.
Přednáší Václava Kofránková z Historického ústavu Akademie věd, vstup zdarma.

Václava Kofránková je vědeckou pracovnicí Historického ústavu Akademie věd České republiky. Vydala monografie 26. 8. 1278 – Moravské pole. Poslední boj zlatého krále (2006) a Zlatý král a chudý hrabě. Přemysl Otakar II. a Rudolf Habsburský v historické tradici (2012). Publikuje studie a články v odborném i kulturním tisku a spolupracuje s rozhlasem a televizí. Soustavně se věnuje popularizaci historie.

  • Facebook
  • Twitter