Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Obřadní síň na jihlavské radnici se opravuje

/
/
/
1225 Zobrazení



Velká obřadní síň v historické budově jihlavské radnice se naposledy obnovovala při velké rekonstrukci v letech 2004 až 2006. Současná rekonstrukce začala krátce po Novém roce a potrvá do konce letošního března.

O restaurátorské práce se stará akademický malíř Pavel Procházka, který v minulém roce šetrně zrestauroval také malou obřadní síň v přízemí radnice. Kromě zlacení a oprav stěn a stropu se ve velké obřadní síni vymění i poškrábané a místy rozestoupené parkety.

Obřadní síň je místností barokního původu, je součástí reprezentativních prostor vedle Velké gotické síně. Stěny a strop barokní síně jsou členěny do polí pozlacenou štukovou výzdobou a jsou lokálně poškozeny destrukcí a rýhami v omítce. Místy chybí štuková výzdoba včetně zlacení, které má zvýrazňovat hloubku a profilaci. Povrch stěn a stropu, včetně štuku je pokryt prachem. Strop má světle okrovou barvu, stěny jsou šedé. Barevnost a zlacení vychází z průzkumu v roce 2006. Už tehdy se čistily ornamenty štukové výzdoby a zbavovaly se silných vrstev vápenných a hlinkových nánosů. Ze stěn byly snímány hlinkové barevné nánosy. Zlacení na štukové výzdobě se také obnovovalo.

Nyní se stěny a strop čistily mechanicky, zbavily se prachu a jiných nečistot. Čištění bude probíhat i na zlacení. Barva na stěnách a stropě bude částečně snímána mokrým procesem. Destrukce v omítce, včetně prasklin na fabionu a stropě se musí vytmelit vápenným tmelem, směsí vápna a mramorové moučky. Doplní se chybějící štuková výzdoba a zlacení. Barevnost stěn byla po dohodě s památkáři a architektem upravena do jemných odstínů šedé, která dá lépe vyniknout štukové výzdobě.

Opravy a restaurování provádí akad. mal. Pavel Procházka za cenu 258 700,- bez DPH. Ve čtvrtek 6. února schválili radní města Jihlavy zadání veřejné zakázky malého rozsahu také na opravu podlahy ve velké obřadní síni. Půjde o dubovou kazetovou parketovou podlahu, která bude muset vyrovnat nerovnosti podlahy, kde je místy výškový rozdíl 9 cm. Kazety budou mít vzor Vídeňský kříž.

Úvodní foto: Obřadní síň před rekonstrukcí

  • Facebook
  • Twitter