Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

O výrobě sirek v Třešti

/
/
/
437 Zobrazení



V Schumpeterově domě v Třešti bude v pátek 9. června slavnostní vernisáží v 17.00 zahájena nová výstava nazvaná Výstava 19. století – století sirkáren v Čechách a na Moravě, kterou pořádá třešťská pobočka Muzeum Vysočiny Jihlava společně s Českým filumenistickým svazem, k vidění bude až do 9. září.

„O výrobě zápalek v Třešti se poprvé mluví v roce 1843, kdy se v úmrtní knize u zemřelého dítěte jako otec uvádí Josef Kohler, chemik sirkárny. Tento údaj nasvědčuje tomu, že v uvedeném roce už musela existovat továrna na výrobu zápalek a zápalkových hubek. Majitelem první továrny, která sídlila v domech č. 12 a 75, byl turecký Žid Samuel de Mayo. Jeho továrna k výrobě zápalné části nepochybně používala síru a bílý fosfor. Byla vybavena stroji na loupání, sekání a řezání dřeva, které poháněl parní stroj se setrvačníkem. Po otci živnost převzal syn Karel a po jeho úmrtí byly v roce 1853 stroje z továrny odprodány.
Mnohem známějším výrobcem zápalek v Třešti byl Moritz Meissner, který měl úspěch nejen v Rakousku, ale vyvážel i na Balkán a do mnoha dalších evropských států. Zápalky z této továrny putovaly dokonce i do Číny. Cizojazyčné nápisy na nálepkách dokládají, kde všude bylo možné škrtnout si zápalkou vyrobenou v Třešti. Určitou dobu se výrobě zápalek věnoval i Jakub Oplat, později jeho provozovny převzal M. Meissner. Třešťská sirkárna se v roce 1906 stala součástí sirkařského monopolu Solo Vídeň a z důvodu centralizace výroby byla v roce 1924 zrušena.
Výrobě zápalek se v muzejních expozicích věnujeme podrobně, představovala totiž asi sto let velmi důležitý zdroj obživy pro řadu místních obyvatel. Vzhledu a estetické stránce zápalkových krabiček se kdysi věnovala velká pozornost, proto se stali tito veskrze praktičtí pomocníci v domácnosti zároveň i vyhledávaným sběratelským předmětem. Mnoho třešťských historických zápalkových krabiček mají sběratelé z řad Českého filumenistického svazu a také zahraniční sběratelé,“ popisuje kurátorka výstavy Milina Matulová.
Výstava, kterou třešťské muzeum připravilo ve spolupráci s filumenisty, potrvá do 9. září a představí řadu méně známých nálepek a zápalkových krabiček pocházejících z továren v Třešti.

  • Facebook
  • Twitter