Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

O kosmické spolupráci v jihlavském muzeu

/
/
/
523 Zobrazení



Ve čtvrtek 19. května se od 17.00 v muzejním Malovaném sále Muzea Vysočiny Jihlava uskuteční přednáška Tomáše Přibyla z Technického muzea v Brně nazvaná Vzestup a pád kosmické spolupráce.

Poslední dekádě minulého století se často přezdívá divoké devadesátky: v kosmonautice ale šlo o éru optimismu a nadšení z nových možností mezinárodní spolupráce. Stavěly se rakety z ruských i amerických součástek, vznikaly společné kosmodromy, meziplanetární sondy – a jako třešnička na dortu byla na vrcholu všeho snažení Mezinárodní kosmická stanice. Poslední roky a zvláště pak měsíce se ale nesou ve znamení naprosté destrukce společných programů vytvářených desítky let. Proč to tak je, co to pro kosmické programy znamená a jak bude vypadat budoucnost (bez) spolupráce?

Tomáš Přibyl je publicista v oblasti kosmonautiky a autor mnoha knih literatury faktu (Smrt měla jméno Challenger, Den, kdy se nevrátila Columbia, Poklady kosmonautiky, Dobytí Měsíce aj.). Osobně navštívil všechna kosmická střediska NASA, osobně potkal více než 260 kosmonautů, viděl startovat všechny americké raketoplány. Působí jako kurátor letectví a kosmonautiky Technického muzea v Brně.

Přednášku spolupořádá Jihlavská astronomická společnost, Muzeum Vysočiny Jihlava a Pobočka Vysočina České astronomické společnosti.

  • Facebook
  • Twitter