Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Nezapomínejte na pojištění nemovitosti

/
/
/
614 Zobrazení



Jste majitelem nemovitosti? Pak vám v současné složité době nezbývá než pogratulovat. O nemovitost můžete přijít, nemovitost může vyhořet, může vám ji zpustošit vichřice. Oprava a nová výstavba vás přijde na nemalé částky, kterými nemusíte disponovat. Ke krytí těchto rizik slouží pojištění nemovitosti.

Jde o jedno z nejstarších pojištění vůbec. Pojištění nemovitosti si sjednávali jejich majitelé už před několika sty lety, kdy se obávali hlavně požárů. I dnes je požár stále obávaným živlem, který může nemovitost zpustošit. Pojištění nemovitosti dnes slouží jako ochrana proti nejrůznějším živlům, oheň je jedním z nich. Přesný rozsah živlů je stanovený ve smlouvě. Mezi základní živly patří kromě ohně také srážky, sníh, vítr, blesk. Podle statistik hrozí nejčastější škody od záplav a povodní, dále následuje vichřice, krupobití a dále oheň, ten ale páchá ty nejnákladnější škody. V pojištění nemovitosti si lze sjednat krytí dalších rizik, která souvisí s tím, kde se nemovitost nachází – například sesuv půdy, lavina, pád stromu, pád letadla, ale také vandalismus a vloupání. Předmětem pojištění nemovitosti je dům, byt, ale také vedlejší stavby, jako je například garáž, nebo zahradní domek. Vedle pojištění nemovitosti, které kryje pevné části domu, jako jsou stěny, stropy, střechy, okna, okapy a omítky, lze ještě sjednat pojištění domácnosti, to kryje veškeré vybavení bytu, které není pevně připevněno ke konstrukci nemovitosti. Souběžně lze uzavřít také pojištění odpovědnosti, díky kterému pojišťovna uhradí škody poškozenému, kterému například spadl sníh z vaší střechy na vozidlo, nebo uklouzl na zledovatělém chodníku, který máte coby majitelé nemovitosti uklízet.

Cena pojištění nemovitosti

Pokud si sjednáváte pojištění nemovitosti, jistě vás zajímá i jeho cena. Ta se odvíjí od hodnoty nemovitosti a výčtu rizik, před kterými chrání. Za pojištění nemovitosti se platí řádově tisíce korun ročně, platí se většinou jednou až čtyřikrát za rok. Bylo by ale chybou se orientovat pouze podle ceny nemovitosti a posuzovat pojištění jen podle výše splátky. Hlavní úloha pojištění je krytí v případě rizik. Pokud dojde k nehodě a toto riziko není zahrnuto v pojistné smlouvě, pak je zcela jedno, že byla pojistná splátka malá. Pojištění je třeba si volit tak, aby krylo všechna rizika, která hrozí. Cenu pojištění nemovitosti může srazit také nižší hodnota nemovitosti. Bylo by ale velkou chybou udávat nižší hodnotu nemovitosti, než je ta skutečná. V případě pojistné události by totiž pojišťovna krátila vyplácení a pojištění by opět nesloužilo svému účelu. Hodnotu pojišťované nemovitosti je třeba podle situace upravovat a zohlednit to, že ceny nemovitostí rostou, nebo že je nemovitost rekonstruovaná, či že zvýšila hodnotu jiným způsobem.

Jak ušetřit na pojištění nemovitosti?

Pokud chcete na pojištění nemovitosti ušetřit a přes to získat pojištění nemovitosti, které vás v případě nějakého maléru skutečně podrží, srovnejte si pojištění nemovitosti, které nabízejí různé pojišťovny a z nich vyberte to nejvýhodnější. Ke srovnání cen slouží kalkulačka pojištění nemovitosti, do které zadáváte PSČ místa, kde se nemovitost nachází a dále stručný popis nemovitosti, tedy její velikost. Dále se zobrazí nabídka pojištění pro vaši nemovitost, ze které je možné si vybrat to nejvýhodnější. Pro sjednání smlouvy je třeba ještě doladit několik dalších podrobností, aby pojištění krylo opravdu všechna možná rizika, proto se vám ozve specialista. Následně stačí smlouvu uhradit a tím je hned platná a vy můžete žít v klidu a bez obav, že vás náhodný malér připraví o domov. Neštěstí totiž nechodí po horách ale po lidech a statistiky jsou neúprosné. Díky pojištění nemovitosti sice maléru nezabráníte, ale v pojišťovně získáte parťáka do nepohody, který vám pomůže vyřešit následky.

  • Facebook
  • Twitter