Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Nemocnice Nové Město na Moravě má nový urologický laser

/
/
/
306 Zobrazení



Nový, víceúčelový laser teď mají k dispozici urologové v novoměstské nemocnici. Přístroj využijí zejména na operace kamenů v močových cestách, operace prostaty, na výkony spojené se zúžením močové trubice a odstraňování výrůstků.

„Už jsme ho vyzkoušeli při operaci močových kamenů. Díky němu se nám daří dostat z těla pacienta i kameny, u nichž by jinak odstranění nebylo možné. A začali jsme ho využívat i na operace prostaty,“ říká urolog Jiří Janů.
Endoskopická operace za pomoci laseru vyřeší obtížné močení u pacientů s nezhoubným zvětšením prostaty. „Díky laseru dokážeme endoskopicky operovat i prostaty, které jsou větší, a u nichž bychom dříve volili spíše otevřenou operaci,“ vyzdvihl další výhodu nového přístroje Jiří Janů.

Pro pacienty to znamená šetrnější operaci, kratší hospitalizaci a rychlejší rekonvalescenci. Endoskopický zákrok navíc zvládne jeden operatér, zatímco u otevřené operace musí být operatéři dva, popřípadě tři. „Operace za pomoci laseru je vhodná pro pacienty s hraniční velikostí prostaty. Někteří z nich už měli poruchu močení v takovém stadiu, že jsme jim museli zavést cévku. Té se po operativním zákroku zbavili,“ popisuje MUDr. Jiří Janů.
Pacientů s problémem močení z důvodu zbytnělé prostaty evidují urologové poměrně hodně. Některým pomohou léky, jiní musí podstoupit operativní zákrok. „Zatím jsme takto operovali pouze pár pacientů, ale všichni byli po operaci velice brzy v kondici. Je pravděpodobné, že bude přibývat endoskopických operací na úkor otevřených,“ uzavírá urolog.

  • Facebook
  • Twitter