Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Nejen na Vysočině se otevřou o víkendu ateliéry umělců



Dny otevřených ateliérů na Vysočině se uskuteční v sobotu 7. a neděli 8. října, kdy se po třinácté otevřou dveře ateliérů, dílen a tvůrčích prostor více než stovky umělců z celé Vysočiny. Nejedná se pouze o profesionální umělce, kteří se uměleckou tvorbou živí, ale i o amatéry, pro které je umění radostí a potěšením.

Zájemci budou moct navštívit i muzea a galerie po celém kraji, v neposlední řadě jsou součástí akce i některé základní umělecké školy či jiné zájmové útvary. Vstup do všech ateliérů je v rámci akce zdarma. Akce proběhne i v dalších dvou krajích České republiky a také v Dolním Rakousku. Myšlenka Dnů otevřených ateliérů pochází právě ze spolkové země Dolní Rakousko, kde se akce pořádá od roku 2003. Mottem letošního ročníku je Krása umění.

Svou dílnu v ateliéru č. 10) otevře u lomu Březek firmy  Granitu Lipnice také havlíčkobrodský výtvarník Radomír Dvořák. Jeho ateliér najdou zájemci nedaleko silnice mezi Lipnicí nad Sázavou a Dolním Městem. „Dali  jsme tam pro jistotu před pár týdny takový kamenný  poutač. Pak asi 100 metrů po cestě. Dílnu mám hned za žlutým jeřábem….
Snad se mi také podaří  po delší době zase natáhnout časovou osu, kde 4 cm = 1 milion let, aspoň  tak 24 metrů = posledních  600 milionů let, můj nejstarší sochařský materiál – mramor Nehodiv,“ zve Radomír Dvořák.

K vidění bude podle jeho slov také Zapomenutý památník v záloze z carrary Zikmundovu šaškovi Antoniovi Tallanderovi řečenému Mossen Borra (bitva u Brodu 1422) s pokynem, aby jej dědicové autorských práv nabídli Brodu v roce 2072 nebo 2088 (650. a 666. jubileum bitvy). Značka Trepifajksl. „Minule (600. výročí bitvy) jsem to nestihnul o týden…takže teď mám na finalizaci času dost.
A mimo jiné je už koukatelná žulová ilustrace k dopisu Fryné Praxitelovi. U mně ještě přečká zimu a na jaře zmizí v privátním prostoru jedné krásné zahrady v Chotěboři nad zálivem křídového moře,“ uzavírá Radomír Dvořák.

  • Facebook
  • Twitter