Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Návštěvníci slavností si prohlédnou i hasičskou techniku

/
/
/
638 Zobrazení



Po roce opět areál velkomeziříčského zámku ožije tradičními historickými slavnostmi. Tentokrát se návštěvníci přenesou do druhé poloviny 19. století, kdy byla majitelkou Leopoldina Lobkovicová. Na zámeckém nádvoří se příchozí mohou těšit na historickou módní přehlídku, pohádku O chytré kmotře lišce v podání pražského divadla Andromeda či kejklířská vystoupení. Chybět nebudou ani oblíbené staropražské a lidové písničky.

Kromě programu na zámeckém nádvoří budou moci návštěvníci zavítat také do zámeckého parku, kde si připomenou 150. výročí založení velkomeziříčského sboru dobrovolných hasičů. V parku bude vystavena historická hasičská technika a dobové hasičské uniformy. K vidění bude například ruční berlová stříkačka z přelomu 18. a 19. století, kárová stříkačka z roku 1885, ruční koněspřežná z roku 1880 či různé druhy proudnic od roku 1880. Chybět nebudou ani přenosné motorové stříkačky pozdější výroby.
Po zámeckém parku se budou pohybovat také kostýmovaní účastníci slavností, kteří si v parku upořádají dobový piknik.
Chybět nebude ani stylové občerstvení, horká čokoláda či tradiční kavárna v prostorách vstupního vestibulu.
Informace týkající se opatření proti šíření koronaviru budou zveřejněny na webových stránkách muzea.
Letošní historické slavnosti se uskuteční ji po sedmnácté, poprvé byly uspořádány v roce 1998. Výjimkou byly roky 2002, 2005, 2006 a 2010–2013, kdy se zámecké dny nekonaly. Každý rok se slavnosti nesou v určitém duchu. V minulosti byly připomínány císařské manévry, udělení městských práv, třicetiletá válka či období první republika.

  • Facebook
  • Twitter