Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Muzeum v univerzitním centru v Telči zahájilo

/
/
/
595 Zobrazení



Ve středu 31. října byl za účasti starosty Telče Romana Fabeše, místostarosty Pavla Komína či vedoucího odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Kraje Vysočina Ladislava Seidla slavnostně zahájen provoz telčské pobočky Muzea Vysočiny Jihlava v prostorách Univerzitního centra Masarykovy univerzity v Telči. 

Pobočka byla v létě přestěhována z důvodu chystané velké rekonstrukce z telčského zámku. Jejím přemístěním do prostor univerzitního centra zůstává zachován nejen běžný provoz muzea, ale pro studenty a veřejnost je přístupná i expozice s předměty vztahující se k historii Města Telče. K vidění je např. listina (faksimile) z roku 1339, kdy Karel IV. vyměnil Telč za hrad Bánov, a tím do Telče přišli páni z Hradce, ukázka archeologických nálezů, popravčí meč, unikátní model města z roku 1895, připomínka městských cechů. V etnografické části nalezneme svatební praporce, jako ojedinělý fenomén v Čechách i na Moravě, a africké sbírky, včetně práce sochaře Františka Vladimíra Foita, který podnikl dvě cesty Afrikou (1931, 1947 – z té se do Československa už nevrátil, když vzhledem k politické situaci a zůstal v Keni).

Provoz muzea v univerzitním centru navazuje na dlouhodobou spolupráci obou institucí při pořádání společných výstav a dalších akcí v univerzitní knihovně (Telčská malírna, Archeologická výstava atd.).

Expozice jsou pro zájemce přístupné každý den od 8.00 do 16.00 nebo po individuální domluvě.

Veškeré informace o činnosti muzea, expozicích či termínech všech výstav můžete sledovat na internetových stránkách muzea: www.muzeum.ji.cz.

  • Facebook
  • Twitter