Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Morový sloup na náměstí v Jihlavě se v sobotu zbarví do růžova

/
/
/
812 Zobrazení



Světový den boje proti mozkové mrtvici letos připadne na sobotu 15. května. Jihlava stejně jako celá řada dalších měst se připojila k iniciativě upozorňující na problematiku cévní mozkové příhody, která je druhou nejčastější příčinou úmrtí v Česku.

Mariánský (morový) sloup na Masarykově náměstí bude proto v sobotu od 15.00 růžově osvícen. Právě růžová je barvou projektu Čas je mozek, jehož posláním je informovat širokou veřejnost o příznacích mozkové mrtvice a možnostech včasné pomoci.

„Ani v době, kdy bojujeme s celosvětovou pandemií nemoci Covid-19, nesmíme zapomínat na další závažná onemocnění. Mozková mrtvice zasáhne každoročně téměř 30 000 pacientů a má na svědomí více než 2 000 lidských životů,“ říká předsedkyně správní rady Nadačního fondu Čas je mozek, Štěpánka Loužecká.

„Rozhodli jsme se projekt podpořit, protože chceme přispět k lepší informovanosti lidí, a tím ke včasné pomoci mrtvicí postiženým lidem,“ uvedla primátorka Jihlavy Karolína Koubová.

V případě řešení mozkové mrtvice je klíčovým faktorem čas, a proto je jedním z cílů kampaně zaštítěné Cerebrovaskulární sekcí České neurologické společnosti ČLS JEP a Českou společností intervenční radiologie ČLS JEP zvýšit počet pacientů, kteří zavčas rozpoznají její symptomy a co nejdříve zahájí léčbu. Víc, než u kterékoliv jiné nemoci platí, že čím dřív léčba započne, tím vyšší je šance na úplné zotavení pacienta.

„Postihne-li pacienta mozková příhoda, máme k započetí léčby zpravidla 4-6 hodin, abychom dokázali zvrátit její následky. Je tedy nutné šířit osvětu, upozorňovat na možnosti prevence mrtvice a nutnost rozpoznat její příznaky co nejdříve,“ vysvětluje primář Neurologického oddělení nemocnice v Jihlavě, Ondřej Škoda.

Krom Morového sloupu na náměstí v Jihlavě se růžově rozsvítí např. Tančící dům v Praze, Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Labem, Olomoucká radnice a galerie, radnice ve Zlíně nebo balkon Mahenova divadla v Brně.

  • Facebook
  • Twitter