Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Monument z kartonu na žďárském zámku. Netradiční happening vzdá hold slavnému Santinimu, zapojit se může každý

/
/
/
454 Zobrazení



V sobotu 24. června bude v prostorách žďárského zámku probíhat pod taktovkou francouzského abstraktního umělce Oliviera Grossetête stavba uměleckého objektu z kartonových krabic. Za pomoci veřejnosti vznikne monumentální stavba z kartonu vycházející ze základních principů geniálního architekta Jana Blažeje Santiniho, od jehož smrti letos uplyne 300 let.

Olivier Grossetête poprvé v České republice
Olivier Grossetête je francouzský vizuální umělec, který tvoří díla z kartonu po celém světě, v červnu poprvé představí svou originální metodu také v České republice. V areálu žďárského zámku vznikne dílo inspirované tvorbou Santiniho. „Santini byl bezpochyby geniální architekt. Já se považuji spíše za takového designéra, protože stavbám, které navrhuji, dává život především energie a společná práce lidí, kteří se účastní workshopů. Mým hlavním cílem je lidi propojovat v komunitní činnosti a podpořit jejich setkávání, stavba je tak společnou synergií. V České republice je to můj první projekt a velmi se těším na všechny, kteří přijdou na veřejné workshopy či se jen podívat,“ říká Olivier Grossetête.

Zapojit se může každý
Do stavby jedinečného díla se tak může zapojit kdokoliv. Pod vedením Oliviera Grossetête a jeho týmu budou lidé společně připravovat jednotlivé komponenty pro finální kartonovou stavbu. „Jsme nadšení z této spolupráce a chceme vyzvat všechny, kteří se chtějí zapojit, aby nás s předstihem kontaktovali. Jedná se o happening na jehož konci společnými silami vytvoříme monumentální dílo, pomocí kterého vzdáme hold Santinimu, jehož reálné stavby nás ve žďárském areálu obklopují,“ dodává Jitka Kadlčíková ze žďárského zámku.

Kartonová stavba bude stát pod Zelenou horou pouze jeden den
Finále happeningu se uskuteční na terase před Muzeem nové generace pod hrází Konventského rybníka. Dokončené dílo zde bude možné obdivovat do neděle 25. června do 15.00, kdy proběhne jeho demolice. Také bourání díla je neodmyslitelnou částí happeningu a tvorby francouzského autora.

Na vznik díla bude potřeba 1600 krabic
Generálním partnerem akce je papírenská společnost Mondi. Mondi Bupak, závod v Českých Budějovicích, dodá na stavbu 1600 kartonových krabic, v neděli pak použitý materiál odveze a následně v Mondi Štětí, největší papírně na severu Čech, zrecykluje. Na specializovaném papírenském stroji z nich vyrobí papír pro nákupní tašky. „Karton jako materiál má spoustu praktického využití, ať už jako obal nebo k ochraně při přepravě. Ale takto inovativní, umělecké, kreativní využití vidíme poprvé a jsme rádi, že jsme jeho součástí. Zároveň je pro nás důležité, že karton, který je sám už částečně recyklovaným materiálem, půjde znovu použít. A možná příště odejdeme z obchodu s taškou z papíru, který byl součástí tohoto uměleckého happeningu,“ doplňuje Roman Senecký, ředitel divize Kraft Paper společnosti Mondi.
Díky partnerovi akce si návštěvníci také budou moci projít výstavu, která jim přiblíží historii papíru, papírenství, výrobní postup a také to, jak papír recykluje.

Harmonogram akce
V sobotu 24. června proběhne samotná stavba monumentálního díla na terase před Muzeem nové generace pod hrází Konventského rybníka. Od sobotního rána začne přenos komponentů z Konventu a stavba díla na terase před Muzeem nové generace. Vlastní stavba potrvá 8.00- 10.00, podle náročnosti a počtu zapojených osob. Následně se stavba ukotví, nasvítí a bude k obdivu návštěvníků volně přístupná až do nedělního odpoledne.

V neděli 25. června bude následovat demolice monumentální stavby. V 15.00 začne „demolice“ stavby z kartonu. Následně proběhne odvoz použitého materiálu k recyklaci a dalšímu využití.

Úvodní ilustrační foto: Garges Les Gonesse, Francie 2017, archiv pořadatelů

  • Facebook
  • Twitter