Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Malíři Míla Doleželová a Jiří Mareš se vrací do Telče

/
/
/
903 Zobrazení



Až téměř po třiceti letech od úmrtí telčské malířky Míly Doleželové se většina jejích děl a také děl jejího muže, akademického malíře Jiřího Mareše, vrací zpět do Telče. Dohodli se na tom zástupci České dominikánské provincie a Univerzitního centra Masarykovy univerzity, kteří společně s městem Telč a Krajem Vysočina připravili první malou letní expozici vybranou z obrazů z pozůstalosti obou malířů, nyní Masarykově univerzitě do Telče dlouhodobě zapůjčených. Vernisáž výstavy proběhne 1. července od 16.00 v knihovně Univerzitního centra v Telči.

Akademická malířka Míla Doleželová prožila značnou část života v Telči a zde také zemřela. Její dílo sestávající jednak z fresek, například lékárna v Jihlavě, a také z nesčetného množství olejomaleb a grafik, je opravdu monumentální. Většina zná její ilustrace k Příběhům dávné Indie či k cikánským pohádkám, které vyšly pod názvem Zpívající housle.

„Styl paní Míly je originální a nepřehlédnutelný. Tak jako byla i její osobnost a její životní příběh. V příštím roce si připomeneme 100 let od jejího narození, ale již teď tu máme první dárek a dobrou zprávu. Podařilo se nám domluvit s Dominikánskou provincií na dlouhodobém uložení obrazů z pozůstalosti Míly Doleželové a jejího manžela akademického malíře Jiřího Mareše v prostorách Univerzitního centra,“ ,“ uvedl Jaroslav Makovec, ředitel Univerzitního centra.

Masarykova univerzita podle slov Jaroslava Makovce má v Telči v plánu nejen poskytnout obrazům lepší depozitní podmínky, ale také je formou stálé expozice více ukázat veřejnosti, a spolu s nimi lépe představit i jejich autory. To, aby jejich obrazy žily dál, je koneckonců to, co si Míla Doleželová podle Jaroslava Makovce přála.

  • Facebook
  • Twitter