Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Lidé s roztroušenou sklerózou sázeli v Jihlavě slunečnice

/
/
/
418 Zobrazení



Pacienti, kteří trpí roztroušenou sklerózou (RS) sázeli v úterý 21. června v Jihlavě slunečnice, aby upozornili na svou nemoc. V Česku jí trpí přibližně 20 tisíc lidí. Součástí programu na hradebním parkánu poblíž kostela Nanebevzetí Panny Marie bylo i vystoupení dětí ze základní a mateřské školy.

Akce byla určena pro pacienty s RS i pro širokou veřejnost. Cílem organizátorů bylo rozšířit povědomí o RS a ukázat novým pacientům, že pro ně existuje pacientská organizace. „Je důležité, aby byli pacienti aktivní a nezůstávali doma. Období covidové pandemie pro ně bylo těžké, ale příjemně nás překvapilo, jak moc se zase chtějí do různých akcí zapojovat,“ říká Jitka Večeřová z registrované organizace ROSKA JIHLAVA, která akci společně s Nadačním fondem IMPULS pořádá.


Pacienti upozorňovali na svou nemoc sázením slunečnic. „Podobně jako se slunečnice otáčejí za sluncem i pacienti s RS s nadějí vyhlíží moderní léčbu, která by jim zajistila plnohodnotný život navzdory jejich diagnóze,“ vysvětluje Kateřina Bémová z Nadačního fondu IMPULS.
RS je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, většinou propuká v mladším věku a častěji postihuje ženy. Pro RS je typické střídání období záchvatů (atak) a období zdánlivého klidu. Rizikovými faktory nemoci jsou kromě genetické dispozice také EB virus (Epsteina-Barrové virus), kouření a nedostatek vitaminu D. „Pro pacienty jsou pořádány různé aktivity, jako je sázení slunečnic nebo cvičební maraton, čímž se je snažíme povzbudit k pravidelnému cvičení a lepší náladě. RS totiž často provází deprese. Akce jsou vždy přizpůsobeny tak, aby se jich mohli zúčastnit pacienti s různou mírou pohybových obtíží včetně těch, kteří jsou na invalidním vozíku,“ říká lékař Radek Ampapa z MS centra při neurologickém oddělení Nemocnice Jihlava.

  • Facebook
  • Twitter