Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Lékaři v Havlíčkově Brodě registrují zvýšený počet úrazů u dětí

/
/
/
814 Zobrazení



Lékaři a zdravotnický personál Nemocnice Havlíčkův Brod zaznamenal v úrazové ambulanci v posledním týdnu, zejména pak o víkendu, velký nárůst poranění u dětí mezi šesti až dvanácti lety.

„Celkem deset dětských pacientů jsme museli hospitalizovat s vážným zraněním po pádu z kola, trampolíny, skateboardu a koloběžek. Sedm pacientů muselo podstoupit operační výkon. Jeden pacient musel být s vážným poraněním jater ohrožujícím život přepraven na vyšší pracoviště,“ sdělil primář chirurgického oddělení brodské nemocnice Jaroslav Bělehrádek.

Lékaři proto apelují na rodiče, aby důsledně dbali na používání ochranných pomůcek a kontrolu dětí při sportovních aktivitách, hrách, ale i při pobytu v lese. Časté jsou komplikované zlomeniny horních končetin a komoce mozku po pádu z trampolín, kol, koloběžek, skateboardů. Leckdy se úrazy stanou bez dozoru dospělé osoby nebo při kolektivním sportování.
V letních měsících už tradičně úrazů přibývá. Děti potřebují mnoho pohybu, a přitom jim hrozí nebezpečí. Ochrana hlavy či kvalitní chránič dokáží ztlumit náraz, nedokáží však poranění úplně zabránit. „Hospitalizací dětí po úrazech na konci května a začátku června výrazně přibylo. Naštěstí je jarních vlna virových onemocnění už za námi, a tak máme dostatečný lůžkový fond pro hospitalizace. Nicméně rodiče by měli děti více dozorovat a hlídat. Oblíbené aktivity na trampolínách, kde je současně větší množství dětí, s sebou nesou obrovské riziko úrazu. I při cyklistice a podobných aktivitách je dobré vážit individuální schopnosti každého dítěte, vyhýbat se frekventovaným úsekům a neponechávat děti bez dozoru,“ dodala primářka dětského oddělení Magdalena Chvílová Weberová.

  • Facebook
  • Twitter