Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Krev pacientů v jihlavské nemocnici analyzují nové špičkové přístroje

/
/
/
672 Zobrazení



V laboratořích jihlavské nemocnice používají nové biochemické analyzátory. Přístroje se používají k vyšetření krve, moče a ostatních tělních tekutin. V laboratoři se zpracovávají vzorky od pacientů z nemocnice ale i od ambulantních lékařů. Denně projde laboratoří přibližně 500 zkumavek odebrané krve. Téměř všechna odebraná krev se analyzuje právě v těchto nových přístrojích.

Pokud máte představu, že laboranti zkoumají vzorky pouze pod mikroskopem nebo provádějí ruční stanovení ve zkumavkách, vstup do zázemí laboratoří jihlavské nemocnice by vás překvapil: „Denně tyto analyzátory provádějí stovky analýz, není v lidských silách dělat vše ručně. Přístroj to zvládne za nás, ale i přesto laboranti musí všechny naměřené hodnoty překontrolovat. Další kontrola výsledků je kontrola vysokoškolská. Výsledky parafuje buď lékař nebo vysokoškolák s příslušným biochemickým vzděláním. Až poté výsledky elektronicky odesíláme ordinujícímu lékaři,“ popisuje kontrolu změřených vzorků biochemická analytička Miroslava Siříšťová.
Biochemické analyzátory provádějí základní biochemická vyšetření: „V chemickém modulu to jsou například jaterní testy, minerály, enzymy, lipidové spektrum, parametry anémie a metabolity. Druhý modul je pro imunologická stanovení, mezi které patří například stanovení tumorových markerů, srdečních markerů, vitamíny, hormony včetně stanovení hormonů štítné žlázy,“ popisuje Miroslava Siříšťová. Stanovení jednotlivých analýz trvá 10 až 20 minut. Díky novým přístrojům se celkově zrychlil proces vyšetření.
Laboranti připraví do přístroje zkumavky se vzorky, každá zkumavka je opatřena čárovým kódem. Po načtení čárového kódu jsou vzorky měřeny v jednotlivých modulech podle požadovaných vyšetření. Vzorky jsou po zpracování ukládány na tři dny do lednic: „Pokud by byla potřeba dodělat ještě nějaká analýza, nemusí pacient znovu kvůli odběru k lékaři, dokážeme zpracovat stávající krev,“ vysvětluje Miroslava Siříšťová.
Laboratoř zajišťuje nepřetržitý provoz, tedy 24 hodin sedm dní v týdnu jsme schopni vyšetřovat vzorky podle požadavků lékařů a oddělení.

  • Facebook
  • Twitter