Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Křest publikace Koukej, Březino, aneb Když ruce básní

/
/
/
781 Zobrazení



V pátek 22. června proběhl v hotelu Opera v Jaroměřicích nad Rokytnou křest publikace Koukej, Březino, aneb Když ruce básní. Akci moderovaly žákyně Základní školy Otokara Březiny Jaroměřice nad Rokytnou Andrea Borovková a Nikola Fejtová.

Literární a výtvarné příspěvky do této publikace vytvořili právě žáci z výše jmenovaných škol a klienti DCBS. V roce 2018 uplyne 150 let od narození Otokara Březiny, významného českého básníka, jehož dílo představuje vrchol českého symbolismu. Tento básník je neodmyslitelně spjat s Jaroměřicemi nad Rokytnou. V roce 1901 napsal Březina sbírku Ruce. Ruce jsou pro něj symbolem lásky, spojení mezi všemi lidmi, ale také symbolem práce. A tak po Březinově vzoru téma „ruce“ zpracovali do letošní publikace i děti ze ZŠ a klienti DCBS.

Křest knihy, foto: Zbyněk Hobza

V básních a úvahách pojali malí tvůrci ruce nejen jako nepostradatelné části lidského těla. Podobně jako Březina v nich vidí symbol pracovní energie, symbol propojení mezi lidmi a symbol citů. Výtvarně zpracované ruce velmi příhodně a téměř básnicky doplňují literární práce. Autoři literárních a výtvarných prací v této publikaci hrdě a s tvůrčím umem navázali na Březinův odkaz v jaroměřickém regionu. Knihu vydává a celý projekt organizuje Město Jaroměřice nad Rokytnou, městská knihovna. Bylo odevzdáno celkem 423 prací, z toho 88 literárních a 335 výtvarných. Je to sedmnáctá publikace v řadě. Projekt se uskutečňuje za finanční podpory Ministerstva kultury ČR. Finančně podporuje celou akci také Ekologický mikroregion Rokytná.

Křtu se zúčastnili žáci ze Základní školy Otokara Březiny Jaroměřice nad Rokytnou, žáci ze základních škol Šebkovice, Výčapy a Myslibořice a zástupci Denního centra Barevný svět. Spolu s dětmi knihu pokřtili čestní hosté: starosta Jaroměřic nad Rokytnou a předseda Ekologického mikroregionu Rokytná Jaroslav Soukup, ředitel ZŠ O. Březiny Jaroměřice nad Rokytnou Michal Scigiel a další hosté.

Autorka textu: Jitka Kriegsmannová

  • Facebook
  • Twitter