Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Krajští silničáři budou mít více peněz na opravy silnic po zimě

/
/
/
485 Zobrazení



Téměř 50 milionů korun pošle Kraj Vysočina na účet Krajské správy a údržby silnic Vysočiny. Částka má pokrýt především vícenáklady na zimní údržbu. Ty od začátku letošního roku překročily až o polovinu pětiletý sledovaný průměr. „Část mimořádného příspěvku využijí silničáři i na posílení lokálních výsprav vozovek po zimě. V tomto případě je třeba uvést, že se jedná o částku 11, 9 milionu korun, které krajská správa silnic kraji vrátila jako nevyčerpaný příspěvek na provoz organizace v loňském roce,“ uvedl náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast ekonomiky a dopravy Miroslav Houška.

Pokud jde o náklady na zimní údržbu, letošní rok se oproti předchozím vymyká specifickým průběhem a intenzitou zimy a především její délkou, kdy ještě v dubnu bylo třeba vyjet na silnice a odklízet sníh, případně ošetřovat silnice po mrazech. Například spotřeba soli jen v letošním roce oproti průměru let předchozích stoupla o cca 80 % na konečných 10 971 tun, zásadně narostl i počet km ujetých vozidly údržby ve výkonu, a to o více než 50 % na konečných 517 490 km.

„V případě vysprávky vozovek po zimě je třeba brát v úvahu především zvýšenou spotřebu chemických posypových materiálů při údržbě a dále střídání teplot – tzv. mrazových cyklů. Obě kritéria se letos zásadně podepsala na stavu silnicí sítě. Krajská správa a údržba silnic proto letos posílí bodové opravy silnic jak tryskovou metodou, tak aplikací teplé obalované směsi,“ popsal Miroslav Houška.

Mezi vytipované silniční úseky, které bude třeba po zimě vyspravit patří například na Havlíčkobrodsku úsek silnice II/130 mezi Zahrádkou a Ledčí nad Sázavou, na Jihlavsku úsek II/353 mezi dokončeným obchvatem Velkého Beranova a Rytířskem, na Pelhřimovsku frekventovaná silnice III. třídy číslo III/1281 mezi Novými Vyklanticemi a Košeticemi, na Třebíčsku silnice II/405 mezi Okříškami a křižovatkou s I/23 v Červené Hospodě nebo silnice II/354 mezi Ostrovem nad Oslavou a Netínem na Žďársku.

  • Facebook
  • Twitter