Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Jihlavští kriminalisté dopadli skupinu podvodníků

/
/
/
770 Zobrazení



Jihlavští policisté dopadli skupinu pachatelů, kteří mají na svém kontě podvody a krádeže. Policejní komisař zahájil trestní stíhání celkem čtyř osob, tří mužů a jedné ženy, kteří způsobili škodu přes půl milionu korun. Všichni čtyři obvinění jsou opakovaně soudně trestaní recidivisté. Dva z obviněných mužů byli na podaný návrh vzati do vazby.
Tři muži a žena se v Jihlavě zaměřili jak na krádeže v obchodech, tak vyhledávali náhodné lidi, které přesvědčovali ke sjednání úvěrů na nákup různých věcí.


„Všichni čtyři podezřelí jsou osoby, které mění místo svého pobytu a aktuálního pohybu. Státní zástupce vydal v polovině minulého týdne souhlas s jejich zadržením. Na vypátrání a dopadení podezřelých spolupracovali kriminalisté s policisty ostatních oddělení a také s městskou policií. Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat. V neděli 9. ledna se městským strážníkům podařilo ve večerních hodinách vypátrat podezřelou ženu na jihlavském náměstí. Zadrženou převzali policisté a žena byla umístěna do policejní cely.
Ve stejný den vypátrali jednoho z podezřelých mužů, v jeho případě mělo ale dopadení o něco dramatičtější průběh. Strážníci ho totiž vypátrali v lokalitě jihlavských hradeb a muž začal vyhrožovat, že skočí dolů. Na místo přivolali také policisty. Vzhledem k hrozbě pádu muže z několika metrů a riziku jeho zranění, bylo nutné situaci řešit citlivě. Vzájemnou spoluprací policistů se strážníky, trpělivou komunikací, reagováním na chování muže a profesionalitou se nakonec podařilo muže přesvědčit, aby slezl do bezpečného prostoru. Policisté ho zadrželi a po vyšetření lékařem muže umístili do cely. Následující den kriminalisté vypátrali také zbývající dva podezřelé muže a ti putovali v jejich doprovodu na policejní oddělení,“ popsala policejní mluvčí Jana Kroutilová.
Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání tří mužů a ženy, všichni z Jihlavska. „Devětadvacetiletý muž byl obviněn z přečinu úvěrového podvodu a dále přečinů krádeže a podvodu, přičemž činem byla způsobena větší škoda, spáchaných ve spolupachatelství. Ze spáchání přečinu podvodu byli jako spolupachatelé obviněni také šestadvacetiletý a sedmatřicetiletý muž, který je navíc obviněn ještě ze spáchání přečinu krádeže,“ dodal Jakub Pivoňka, vedoucí oddělení obecné kriminality s tím, že třicetiletá žena čelí obvinění z přečinu krádeže spáchané ve spolupachatelství.
Všichni čtyři obvinění jsou opakovaně soudně trestaní recidivisté, kteří mají za sebou různorodou trestnou činnost, zejména majetkovou. „Nejmladší z nich byl naposledy odsouzen vloni v srpnu, trestné činnosti se dopustil i přesto, že je v dvouleté zkušební době podmíněného propuštění z věznice. Ostatní na tom nejsou lépe. Další obviněný muž opustil brány věznice teprve vloni na jaře a třetímu končí zkušební doba podmíněného propuštění z věznice, kde si odpykával trest za podvody, až v roce 2026. Také žena má za sebou trestní minulost, naposledy byla odsouzena za drogovou trestnou činnost a je ve zkušební době podmíněného trestu odnětí svobody,“ doplnila tisková mluvčí.
Trestné činnosti, ze které jsou muži a žena obviněni, se dopouštěli v době od loňského října v Jihlavě, v některých případech se na činu podíleli tři z nich, v dalších dva a některé činy spáchal jeden z obviněných. Také složení dvojic bylo proměnlivé.
„Při podvodech se zaměřovali na osoby, u kterých očekávali jejich snadnější ovlivnitelnost. Jejich výběr byl otázkou náhody, přičemž se snažili vybranou osobu přesvědčit o výhodnosti celého obchodu. Využívali také zhoršené finanční situace podvedených osob s příslibem snadného zisku. Mezi obětmi je muž, kterého dva obvinění přiměli během večera v jihlavské prodejně uzavřít smlouvy na tři mobilní telefony, také jiný muž skončil s prázdnými rukama i přesto, že ve třech případech s obviněnými muži v prodejně zakoupit na splátky mobilní telefony. Ještě hůře dopadl další muž, kterého obvinění přesvědčili k odebrání mobilních telefonů ve čtyřech případech, nečekalo ho zlepšení finanční situace ale velké množství starostí a škoda za bezmála devadesát tisíc korun. Mobilní telefony si obvinění muži nechávali. Kromě telefonů se předmětem podvodu stalo i vozidlo a šperky. Jiného muže totiž jeden z obviněných přesvědčil, aby si sjednal úvěr na nákup vozidla, automobil v hodnotě bezmála 300 tisíc korun ale využíval jen obviněný muž. Co se týká šperků, přesvědčili dva obvinění ke koupi náramku a prstenu mladíka, který byl v lokalitě autobusového nádraží. Následně ale cenu zvýšili a vytrvalým nátlakem ho přiměli k tomu, aby jim předal další peníze a věci,“ dodala Jana Kroutilová.
O získání úvěru se jeden z obviněných snažil i sám, a to s využitím nepravdivých údajů, to se mu ale nepodařilo.
Dál se obvinění zaměřili na krádeže zboží v různých obchodech. „Nejvyšší škodu způsobili v prosinci v obchodním domě, kde odcizili zboží za bezmála patnáct tisíc korun. Z jiné prodejny si například odnesli kolem padesáti kusů drogistického zboží a vysokou škodu způsobili také v další prodejně, kde odcizili přes osmdesát kusů čokolád,“ uzavřela tisková mluvčí s tím, že případ kriminalisté dál vyšetřují. Dvěma obviněným hrozí trest odnětí svobody až na pět let, zbývající dva můžou být potrestáni až dvouletým pobytem za mřížemi.

  • Facebook
  • Twitter