Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Hygienici zkontrolovali za loňský rok více než 120 venkovních dětských hřišť

/
/
/
148 Zobrazení



V roce 2023 provedla Krajská hygienická stanice kraje Vysočina (dále jen KHSV) celkem 126 kontrol venkovních hracích ploch s pískovištěm. V 86 případech šlo o hřiště u škol a školských zařízení, u živností typu péče o dítě do tří let a mimoškolní výchova a vzdělávání, a u dětských skupin. Dalších 40 kontrol proběhlo u hřišť jiného provozovatele.

Při jedné kontrole venkovní hrací plochy při mateřské škole byla zjištěna závada spočívající v nezakrytí pískoviště proti znečištění a v mechanickém poškození obruby pískoviště. Za zjištěnou závadu byla uložena peněžitá sankce. Další kontroly neodhalily žádné závady.
„Při kontrolách v roce 2023 jsme zjišťovali dodržení povinnosti provozovatele veřejné hrací plochy zpracovat provozní řád pískoviště, včetně doložení dokladu o limitech chemických látek v písku. Dalším bodem byla kontrola, jaká opatření provozovatel provádí, aby byly dodrženy limity mikrobiálního, chemického a parazitárního znečištění písku v pískovišti,“ popisuje Kamila Hodačová, ředitelka Odboru hygieny dětí a mladistvých KHSV.

Městský stadion v Polné


Odběry vzorků písku nebyly KHSV prostřednictvím akreditovaných laboratoří v loňském roce prováděny. „Provádíme edukaci provozovatelů a personálu ohledně jejich povinností a jakým doporučením je třeba věnovat pozornost,“ doplňuje Kamila Hodačová.
Dětská pískoviště mohou být zdrojem celé řady závažných onemocnění. Provozovatel venkovní hrací plochy musí zajistit, že při jejím provozu budou dodržovány předepsané hygienické požadavky. Písek v pískovišti musí být zabezpečen, aby nemohlo dojít k jeho znečištění. Podmínky provozu hřiště s pískovištěm, režim údržby a způsob zajištění stanovených hygienických limitů si upraví provozovatel v provozním řádu. Ten by měl dále obsahovat údaje o provozovateli, správci, o odpovědnosti za úklid a údržbu, údaje o provozní době, denním úklidu, zábraně vstupu volně pobíhajících zvířat apod.

U Studánky v Polné


Na webových stránkách KHSV je uveden aktualizovaný seznam veřejných hracích ploch s pískovištěm na Vysočině. Zde naleznou zájemci také podrobnou zprávu z provedených kontrol veřejných hracích ploch s pískovištěm za rok 2023.

  • Facebook
  • Twitter