Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Hygienici kontrolovali zmrzlinové stánky na Vysočině

/
/
/
1160 Zobrazení



Krajská hygienická stanice kraje Vysočina (KHSV) před začátkem letní sezony zkontrolovala 50 provozoven stravovacích služeb prodávajících točenou zmrzlinu. Odebrali 25 vzorků zmrzliny a provedli 125 stěrů z pracovních ploch, výrobního zařízení a používaných pomůcek. Mikrobiologický rozbor v akreditované laboratoři odhalil, že 13 odebraných vzorků zmrzliny a 29 stěrů nevyhovělo hygienickým standardům.

„Laboratorní rozbor odhalil u většiny nevyhovujících vzorků nadlimitní množství bakterií Enterobacteriaceae. To svědčí o nedostatečné sanitaci zmrzlinového stroje a pomůcek. Další nejčastěji zjištěné nedostatky spočívaly v nedodržování osobní hygieny (obsluha neměla pracovní oblečení) nebo neoznámení zahájení provozu na KHS. Celková výše uložených sankcí je 47 tisíc Kč. Za drobnější nedostatky, které provozovatelé obratem na místě odstranili, byly uděleny dvě domluvy,“ uvádí Petr Soustružník, vedoucí oddělení hygieny výživy.

Pokud nejsou řádně dodržována hygienická pravidla výroby a prodeje, může být podle hygieniků zmrzlina zdrojem alimentárního onemocnění. Zvláště pro vnímavé osoby, jako jsou děti nebo lidé s oslabenou imunitou. Na zdravotní nezávadnost zmrzliny má vliv celá řada faktorů. „Při kontrolách se zaměřujeme na čistotu provozu, dodržování zásad osobní hygieny, stavební stav provozovny, dodržování sanitace zmrzlinového stroje a pomůcek, používání pracovního oděvu, uvedení informace o obsažených alergenech či dodržení doby expirace nabízeného zboží. Provozovatel má také povinnost zpracovat postup správné hygienické praxe a seznámit s ním svůj personál. Noví provozovatelé, kteří s prodejem zmrzliny začínají nebo otevírají novou provozovnu, musejí tuto skutečnost oznámit KHS,“ doplňuje Petr Soustružník.


V roce 2022 z odebraných vzorků zmrzliny nevyhovělo 13, stejně jako letos. V roce 2023 došlo naopak ke zlepšení, mikrobiologicky kontaminované vzorky byly zjištěny pouze ve třech případech. Krajská hygienická stanice kraje Vysočina bude pokračovat v kontrolách zmrzlinových stánků v průběhu celé letní sezony.

  • Facebook
  • Twitter