Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Hygienici kontrolovali stravovací služby na světovém šampionátu v biatlonu

/
/
/
155 Zobrazení



Krajská hygienická stanice kraje Vysočina (KHSV) sleduje na světové šampionátu v biatlonu v Novém Městě na Moravě kvalitu stravovacích služeb. Jsou určeny jak fanouškům, tak závodníkům, jejich doprovodným týmům, novinářům i organizátorům závodů včetně velkého množství dobrovolníků.

Vysočina Arénou, kde se závody konají, denně projde více než dvacet tisíc osob. Doposud hygienici zkontrolovali šestnáct provozovatelů stánků s rychlým občerstvením a tři cateringové společnosti. Průběžné výsledky kontrol poskytovatelů stravování jsou podle informací hygieniků velmi dobré. Případné drobné nedostatky se obratem odstraňují na místě. Kontroly budou pokračovat až do skončení mistrovství světa.
Stravování poskytují v areálu závodiště tři cateringové společnosti, které nabízejí teplé pokrmy, studenou kuchyni a nápoje závodníkům a jejich týmům, organizátorům akce spolu s dobrovolníky, VIP návštěvníkům a zástupcům médií. Pro fanoušky je stravování, včetně nápojů, zajištěno v několika desítkách moderních mobilních stánků. Většinou nabídku tvoří teplé pokrmy jako hamburgery, halušky, bramboráky, guláš, pizza, masové směsi apod. Poskytovatelé využívají velmi často polotovary či pokrmy připravené v kamenných provozovnách, dovezené zchlazené a na místě výdeje jsou tepelně upraveny na požadovanou teplotu. Ve stáncích jsou nabízeny také regionální pokrmy a uzenářské výrobky.
„Do dnešního dne jsme zkontrolovali provoz tří cateringových společností, které mají k dispozici moderní zázemí přímo v budovách závodiště. Pokrmy jsou sem dováženy zchlazené, na místě v konvektomatech regenerovány a distribuovány do několika výdejních míst. V těchto provozech byly všechny kontrolované hygienické oblasti bez závad,“ uvádí Hana Koudelová z oddělení hygieny výživy a předmětů běžného užívání KHSV ve Žďáře nad Sázavou. „K dnešnímu dni jsme zkontrolovali také šestnáct provozovatelů stánkového prodeje. Nedostatky zatím zjištěny nebyly. Odhalili jsme jen jednu drobnější závadu, kdy v provozovně chybělo označení zákazu prodeje alkoholických nápojů osobám mladším 18 let. Chyba byla obratem odstraněna. Rádi konstatujeme, že doposud zkontrolované stánky jsou na velmi dobré hygienické úrovni,“ doplňuje Hana Koudelová.
Hygienici se zaměřují na dodržování provozní hygieny, jako čistoty pracovních ploch, používaných pomůcek a nástrojů, pracovního oděvu a důsledné hygieny rukou. Kontrolováno je i řádné uskladnění potravin a také, zda je obsluhující personál řádně poučený, jaké musí dodržovat postupy při zpracování a prodeji pokrmů, aby nesprávnou manipulací s potravinami nedocházelo k jejich kontaminaci. Dalším bodem kontroly je správné uložení potravin, doba jejich použitelnosti a kontrola zdravotní nezávadnosti používaných jednorázových obalů na nápoje či pokrmy.


Ještě před zahájením samotného mistrovství světa bylo v souvislosti s biatlonovými závody v měsících prosinec 2023 a leden 2024 zkontrolováno v okolí Nového Města na Moravě 6 ubytovacích zařízení s restaurací. „Pouze v jedné restauraci jsme nařídili likvidaci prošlých potravin a provozovateli byla udělena finanční sankce. S výsledky kontrol jsme jinak spokojeni, protože ostatní stravovací zařízení byla bez závad,“ popisuje Tereza Poulová, ze žďárského oddělení hygieny výživy a předmětů běžného užívání. „V kontrolách stravovacích zařízení v areálu biatlonových závodů budeme samozřejmě pokračovat až do skončení šampionátu,“ říká Tereza Poulová.

  • Facebook
  • Twitter