Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Hlasování o nejoblíbenější Alej roku 2023 končí ve čtvrtek 25. ledna

/
/
/
191 Zobrazení



Anketu Alej roku pořádá spolek Arnika třináctým rokem a na zájmu veřejnosti je to znát. Letos o titul soutěží 83 alejí a stromořadí ze všech krajů České republiky, kromě Karlovarského. Hlasování probíhá na webu alejroku.cz, kde si může každý vybrat jednu alej a dát jí svůj hlas. Zbývá mu na to ovšem už jen pár dní. Hlasovací formulář se uzavře ve čtvrtek 25. ledna o půlnoci.

Počty hlasů jsou ještě do čtvrtku 18. ledna do půlnoci odkryté a lidé mají poslední šanci zjistit, jak na tom jejich oblíbená alej je. Konkurence je velká a o výsledku může rozhodnout každý hlas. Hlasování skončí o půlnoci ve čtvrtek 25. ledna. Jak jste mohli zjistit, favoritkami jsou aleje z Pardubického a Olomouckého kraje. O třetí pořadí usilují hned čtyři aleje, mezi kterými je jen velmi malý bodový rozdíl.

Co motivuje lidi nominovat do ankety svou oblíbenou alej? „Vítězství patří jen a jen aleji. To ona je stále krásná a přitažlivá, navzdory požehnanému věku 250 let. Byla radost ji fotografovat a natáčet, a poté snímky zveřejňovat na facebooku Město Bruntál – město mezi horami a vodou. Každou neděli se mohli sledující těšit na další zajímavý příspěvek nebo chystanou akci, kde byl i odkaz na hlasování. A poděkování za hlasování…,” líčí, jak pomáhala zvítězit Aleji na Uhlířském vrchu v anketě Alej roku 2022, autorka nominace Pavlína Konečná.

Průběžné pořadí alejí/stromořadí v anketě Alej roku 2023

Pořadí v ČR* Název aleje/stromořadí Počet hlasů*
1. Alej ke klášteru Hora Matky Boží Hedeč 844
2. Třešňová alej u Nového Malína 559
3. Alej k minerálnímu prameni (Dlouhá alej) 360
4. Alej Velká Lipka 343
5. Dvořákova stezka 337
6. Alej metasekvojí čínských v Havířově 336
7. Lánského alej v Jaroměři 308
8. Lipové stromořadí Jeronýmova v Lounech 266
9. Alej do lesoparku Na Sluneční u Muzea Cimrmanovy doby 246
10. Dubová alej u zámku Čechy pod Košířem 237

Napínavý nebude jen boj o celkového vítěze, ale také o nejoblíbenější alej v jednotlivých krajích, i když to na první pohled může vypadat, že je rozhodnuto. Zbývá ještě ale celých sedm dní, které mohou pořadím zamíchat. Stojí za to hlasovat až do konce. Hlavní vítězná alej za celou Českou republiku i 14 krajských vítězek budou určitě velkým překvapením.

Vysočinu reprezentují dvě aleje z Jihlavska a jedna z Pelhřimovska, mezi desítkou nejlepších zatím nejsou.

Autor, který nominoval absolutní vítězku, získá hlavní cenu, kterou je let balónem od HaBalon. Všech 14 krajských vítězů se může těšit na dárkové balíčky s kosmetikou od Smolenky, knihy pro děti od českého nakladatelství Meander, čaje od Sonnentor, vstupenky do Muzea Karla Zemana a mnoho dalších cen.
Cílem ankety Alej roku je zvýšit zájem lidí o aleje, které patří ke zdravé a fungující krajině. Anketa vyzdvihuje význam vzrostlých stromů, které jsou důležitou součástí našeho prostředí a přinášejí užitek lidem a jsou domovem volně žijícím živočichů. V zimě stromořadí snižuje riziko tvoření sněhových jazyků a zavátí vozovky sněhem. Během soumraku, za deště či mlhy usnadňuje řidičům orientaci, ukazuje směr. Aleje také působí jako přírodní větrolam a zmírňují boční vítr. Linie stromů navíc utvářejí harmonický charakter a typický ráz české, moravské a slezské krajiny. Pokochejte se vznosnými stromořadími a objevte jedinečná místa na alejroku.cz. Svým hlasem rozhodnete o nejoblíbenější Aleji roku 2023 a také pomůžete šířit povědomí o alejích, kterým hrozí zánik, o které obec příkladně pečuje, nebo které lidé vysázeli společnými silami.

Úvodní foto: Dubová alej v Třešti, archiv: Evy Přechové

  • Facebook
  • Twitter