Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Heřmanský kopec v Moravských Budějovicích ožívá

/
/
/
297 Zobrazení



Heřmanský kopec v Moravských Budějovicích prošel velkou proměnou díky zapojení místních obyvatel a grantu od Nadace Via. Dobrovolníci ze spolku K4 a další brigádníci z řad místních obyvatel prostor vyčistili a uklidili, prořezali náletovou zeleň a instalovali posezení a dřevěný amfiteátr a vysázeli také alej ovocných stromů.

Místní obyvatelé si teď můžou užít nejkrásnější vyhlídku na město a kopec stal oblíbeným místem pro procházky, setkávání a další aktivity v přírodě.

Z Heřmanského kopce jsou vidět celé Moravské Budějovice při západu slunce, místní sem chodí na vyhlídku, venčit psy nebo v zimě sáňkovat. konají se tu sousedské akce s ochutnávkou vín, opékáním buřtů a zpíváním s kytarou u ohně. Lokalita ale dlouho působila zanedbaně. Místní lidé okolo spolku K4 cítili silný potenciál místa, a tak se před dvěma lety se přihlásili o grant od Nadace Via. Ta se zaměřuje na podporu aktivních lidí, kteří zlepšují místa, kde žijí.

Po několika plánovacích setkáních následovaly brigády, kterých se účastnili místní obyvatelé včetně dětí ze Základní školy T. G. Masaryka. Celý loňský rok se na kopci intenzivně prořezávalo, kácelo, uklízelo a čistilo. Třeba na začátku dubna se prořezávání a úklidu dřeva zúčastnilo navzdory zimě a dešti přes padesát brigádníků včetně dětí. Společně hrabali loňskou trávu, káceli staré keře a nálety, odnášeli drobné větve do přistavených kontejnerů, sbírali odpadky. Během podzimu brigádníci na Heřmanský kopec umístily také všechny naplánované prvky, včetně posezení a dřevěného amfiteátru. Proměnu místa zakončilo velmi úspěšné sázení aleje ovocných stromů podél přístupové cesty, které odpracovalo přes sto nadšených brigádníků.


Fotoreportáž: Petr Lebeda

Místní lidé mohli také na přeměnu Heřmanského kopce přispět finančně prostřednictvím sbírky na Darujme.cz. Cílové a velmi ambiciózní částky se jim podařilo dosáhnout za pár dní, což bylo možné díky štědrosti místních příznivců. „Kampaň jsme sice důkladně připravovali, natočili jsme i motivační video, ale výsledek překonal naše nejsmělejší představy. Díky podpoře místních lidí jsme mohli vybudovat na Heřmanském kopci posezení v plném rozsahu podle návrhu architekta,“ dodává jeden z organizátorů Jan Švaříček.

Slavnostní otevření Heřmanského kopce se konalo v sobotu 27. května. Návštěvníci si užili připravené občerstvení, komunitní raut, loutkové divadlo pro děti nebo kytarovou školu Drahy Urbánkové. K dispozici bylo také ohniště a několik grilů.
„Ze zarostlého a neutěšeného místa jsme vytvořili (doufáme) nejpůvabnější vyhlídku na naše město. Heřmanský kopec se probudil k životu a stal se vyhledávaným cílem pro procházky a setkávání obyvatel Moravských Budějovic,“ říká jeden z organizátorů, Jan Švaříček.

  • Facebook
  • Twitter