Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Havlíčkobrodská galerie připomene výročí vydání Erbenovy Kytice

/
/
/
320 Zobrazení



V pátek 15. září se v Galerii výtvarného umění v Havlíčkově Brodě uskuteční v 17.00 slavnostní zahájení výstav připomínajících 170. výročí prvního vydání sbírky balad Kytice Karla Jaromíra Erbena.

První z výstav nese název To není hřbitov, toť můj sad… a je inspirovaná různými vydáními Erbenovy poezie. Kytice z pověstí národních je sbírkou české lidové slovesnosti, která ovlivnila výtvarné umění. Výstava připomene výběr z jejích ilustračních doprovodů k nejrůznějším vydáním. Nebudou chybět originály takových autorů, jakými byli např. Jan Zrzavý, Felix Jenewein, Alén Diviš, Jan Konůpek, Ludmila Jiřincová nebo současníci Jan Hísek, Jiří Štourač či Miroslav Huptych. Součástí výstavy bude opět edukační program.

Druhá expozice se jmenuje Výstava jedné knihy – Tomáš Řízek: Kytice. Příběhy ožívají a představí Kytici ilustrátora Tomáše Řízka, která byla věnována přímo 170. výročí jejího prvního vydání. „Tomáš Řízek tuto Kytici vytvořil na Tchai-wanu, kde vyučuje ilustraci, v době covidových lockdownů a vydal ji nejprve v čínštině a posléze v češtině. Jeho výtvarné pojetí Kytice si získalo na druhé polokouli takovou oblibu, že byla zařazena do povinné četby tamějších žáků. Putovní výstava, kterou pak ke svému vydání Kytice realizoval, je páteří i naší Výstavy jedné knihy. Obsahuje výtvarné i literární podněty autora, zamyšlení nad syžety jednotlivých balad a je tak skvělým doplněním naší hlavní výstavy k této Erbenově jedinečné baladické sbírce. Výstava je velice vhodná pro školní kolektivy, které nemají zájem absolvovat hlavní edukační program k výstavě a chtějí si udělat pouze samostatnou prohlídku,“ vysvětluje Daniela Růžičková z havlíčkobrodské galerie.

  • Facebook
  • Twitter