Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Festival výtvarného umění Nultá generace v Jihlavě

/
/
/
1025 Zobrazení



Městské vlakové nádraží v Jihlavě hostí od pátku 1. do neděle 3. června Na jihlavský festival výtvarného umění míří výstava nejvýraznějších mladých umělců. Jako support vystoupí například WWW exkluzivně s novými skladbami.


Tři nákladní haly vlakového nádraží, dvanáct výrazných umělců do třiceti let a výstava šedesáti pečlivě vybraných uměleckých děl. Přednášky, workshopy, diskuze, site specific instalace, filmové projekce, hudební stage. Nevyužitá nákladní část jihlavského městského vlakového nádraží ožije festivalem již potřetí. Pořadatelé zde každoročně představují veřejnosti nejvýraznější talenty nastupující generace umělců z celé republiky. S rostoucí kvalitou výstavy a doprovodného programu se festival stává pravidelnou příležitostí pro setkání mladých umělců, veřejnosti i investorů do současného výtvarného umění.

Dvanáct letošních umělců k sobě stabilně pojí formativní abstrahovanost projevu, která v jejich tvorbě zastupuje nezaměnitelnou roli. Ve výběru děl převládá klasické médium malby, tentokrát je však poměrně velký prostor věnován site-specific instalacím, objektům, digitálním médiím a nově také fotografii. Doprovodný program nabídne blok přednášek a diskuzí, filmové projekce studentů FAMU, kreativní workshop s lektory centra pro současné umění DOX a hudební stage s dvanácti interprety.

Hudebním headlinerem bude legenda tuzemské elektronické scény W.W.W. Neurobeat, která do Jihlavy zavítá se svou naléhavou audiovizuální smrští v kompletní sestavě a exkluzivně na Nulté generaci představí skladby z připravované desky. Dále živě vystoupí Tom Holič & Don Juan Disco, elektronická náladovka Bratři, Fatty M společně s Oliver Torr, Eva Porating, François Svalis, poslední objev alternativní elektronické scény Lowmoe a další.

Pořadatelé opět otevírají veřejnou diskuzi na témata spojená s mladým uměním. Tentokrát budou mapovat hranice mezi uměním a designem: “Letos jsme se zaměřili na autory s kultivovaným vizuálním projevem. Kurátorský výběr jsme svěřili Janu Dotřelovi, kurátorovi pražské galerie Kvalitář, která stojí na konceptu přirozeného propojení artové a designové sekce. Věříme, že letošní výstava je sestavená z nepřehlédnutelných děl s vysokou úrovní estetické kvality.” říká ředitel festivalu Jakub Lerch.

Jihlava poskytuje zázemí festivalu už čtvrtým rokem. Akce je pořádána za podpory statutárního město Jihlava, pod záštitou primátora Rudolfa Chloupka. Partnery akce jsou DIOD a Oblastní galerie Vysočina, galerie Kvalitář, centrum pro současné umění DOX, UMPRUM, FaVU VUT a FAMU.

  • Facebook
  • Twitter