Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Epidemická situace akutních respiračních onemocnění na Vysočině se na začátku března mírně zhoršila

/
/
/
375 Zobrazení



Za devátý kalendářní týden roku 2023 došlo na začátku března ke zvýšení počtu hlášených akutních respiračních onemocnění o 12,4 % oproti předcházejícímu týdnu. Situace se vyjma Jihlavska mírně zhoršila ve všech regionech Vysočiny.

„Relativní nemocnost akutními respiračními onemocněními je na Vysočině v současnosti 1578 případů na sto tisíc obyvatel. Nejvyšší nárůst o 66,7 % jsme zaznamenali na Havlíčkobrodsku. Ovšem nejvíce případů je stále na Žďársku. Nejvíce nemocných je mezi dětmi ve věku do pěti let a školního věku. Bohužel ani jarní prázdniny tento trend nezastavily. Dále je vysoká nemocnost mezi mladými lidmi do 24 let. Stále doporučujeme opatrnost i starším osobám a lidem se sníženou imunitou,“ informuje Hana Pavlasová, ředitelka Odboru protiepidemického Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina.

Hlášení akutních respiračních onemocnění (relativní nemocnost na 100 tisíc obyvatel) – vývoj v sezoně 2022/2023, zdroj: registr ARI

V minulém týdnu bylo laboratorně potvrzeno na Vysočině 32 případů chřipky bez závažného průběhu, z toho šest případů chřipky typu A, 26 případů chřipky typu B. Dále bylo laboratorně potvrzeno devět případů onemocnění způsobených RS viry, také bez závažného průběhu.
Nejúčinnější způsob, jak se chránit proti nákaze, je dodržování zásad osobní hygieny, důkladné mytí rukou, a posilování obranyschopnosti našeho organismu, tedy otužování, příjem vitamínů nejlépe z ovoce a zeleniny a také pravidelný pohyb a častý pobyt na čerstvém vzduchu.

Relativní nemocnost v okresech Kraje Vysočina na 100 tis. obyvatel, zdroj: registr ARI
  • Facebook
  • Twitter