Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Energetici mají za sebou v Dukovanech už 800 preventivních testů

/
/
/
746 Zobrazení



Testování energetiků, které v Dukovanech probíhá od 2. listopadu, vždy v úterý a ve čtvrtek, je jedno z hlavních významných preventivních opatření sloužících k zamezení šíření nemoci mezi zaměstnanci elektrárny i dodavateli. Ke konci druhého lednového týdne zdravotníci otestovali už 800 osob.

„Ke konci minulého týdne máme za sebou 410 PCR testů a 390 antigenních testů, na které se zaměstnanci sami preventivně přihlásili. Doposud bylo testování velmi efektivní a jsem přesvědčený, že pomohlo uvnitř elektrárny zamezit případnému šíření koronaviru,“ zhodnotil přínos testování ředitel elektrárny Roman Havlín.

V době odstávek vstupuje do elektrárny výrazně vyšší počet pracovníků než obvykle a vzrůstá tak riziko šíření nemoci mezi zaměstnanci. I proto energetici v Dukovanech přistoupili k testování už od podzimu loňského roku. „Bezplatné testování bude i dál probíhat každé úterý a čtvrtek tak dlouho, dokud to bude zapotřebí k zajištění bezpečného a spolehlivého provozu,“ potvrdil Roman Havlín.

Stan, v němž testují v Dukovanech zaměstnance elektrárny

Právě kvůli zvýšenému pohybu a koncentraci pracovníků přistoupila k preventivnímu testování zaměstnanců před plánovanou odstávkou i v druhá české jaderná elektrárna Temelín.

Výsledky antigenních testů zaměstnanci získávají zhruba 15 minut po odběru. V případě PCR testu jim výsledek přichází e-mailem do 24 hodin.

Dalším opatřením k omezování šíření nákazy je provádění desinfekcí kanceláří pracovníků, u kterých byla nemoc potvrzena. Tuto činnost zajišťují hasiči jednotky HZS EDU pomocí ozónu. Současně také každý pátek provádí dezinfekce dvou desítek vozidel členů Pohotovostní organizace havarijní odezvy (POHO).

  • Facebook
  • Twitter