Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Dvě nová ohniska ptačí chřipky na Vysočině

/
/
/
1887 Zobrazení



Dvě nová ohniska ptačí chřipky (s pořadovým číslem 14 a 15) potvrdila Státní veterinární správa ve dvou malochovech v Okrouhlici na Havlíčkobrodsku. Chovatelé oznámili krajské veterinární správě postupný úhyn drůbeže v obou malochovech.

„V prvním chovu uhynulo šest kusů drůbeže z celkového počtu jedenácti a v druhém pak došlo k postupnému úhynu zhruba šedesáti slepic z celkového počtu 116. Veterinární inspektoři v chovech odebrali vzorky a poslali je do Státního veterinárního ústavu na vyšetření, které následně potvrdilo ptačí chřipku subtypu H5. Na stanovení patogenity se v tuto chvíli čeká. Na hospodářstvích byla přijata opatření s cílem zamezit šíření nákazy. Zbývající kusy drůbeže byly dnes utraceny. Okolo ohnisek budou vymezena ochranná pásma, ta jsou pro obě ohniska identická, a v nich přijata mimořádná veterinární opatření,“ uvedl Petr Vorlíček, tiskový mluvčí Státní veterinární správy.

Úvodní ilustrační foto: archiv Vysočina-news.cz

  • Facebook
  • Twitter