Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Do Jihlavy míří nejlepší operní pěvci z osmnácti zemí světa

/
/
/
431 Zobrazení



Od pátku 7. do pondělí 10. října se uskuteční v Jihlavě semifinálové a finálové kolo patnáctého ročníku Mezinárodní pěvecké soutěže Gabriely Beňačkové, kde se představí nejlepší mladí operní pěvci současnosti z Japonska, Číny, USA, Srbska, Finska, Litvy, Česka, Izraele, Polska, Maďarska, Jižní Koreje, Chorvatska, Rumunska, Slovenska, Německa, Nizozemska a Řecka.

V rámci Mezinárodní pěvecké soutěže Gabriely Beňačkové se v Jihlavě uskuteční tradičně tři koncerty.  „Prvním je sobotní koncert semifinalistů, kde vystoupí všech 36 vybraných pěvců. V neděli už bude zpívat jen dvanáct finalistů a v pondělí nás čeká koncert oceněných vítězů,“ uvádí operní pěvec a ředitel soutěže Jakub Pustina.

Odborná porota, v čele s legendární sopranistkou Gabrielou Beňačkovou, bude mít opět velice nelehký úkol, protože všech třicet šest pěvců, kteří přijíždějí do Jihlavy, jsou už vlastně vítězi. „A to proto, že se museli mezi několika stovkami konkurentů z více než 60 zemí světa prozpívat až mezi hrstku nejlepších. Všichni tito mladí pěvci patří mezi nejlepší pěvecké talenty současnosti a žádný milovník krásné hudby by si neměl nechat ujít jejich ohromující výkony,“ dodává Jakub Pustina.

Akci tradičně podporuje statutární město Jihlava a Kraj Vysočina.

Termíny koncertů

8. října koncert SEMIFINALISTŮ, 17.00, Gotický sál radnice, Jihlava

9. října koncert FINALISTŮ, 17.00, Gotický sál radnice, Jihlava

14. října koncert VÍTĚZŮ, 17.00, Gotický sál radnice, Jihlava

Vstupné je na všechny koncerty zdarma.

Vstupenky k vyzvednutí jsou k dispozici v Turistickém a informačním centru Jihlava (tel.: 565 597 589)

Soutěž Gabriely Beňačkové patří mezi největší operní soutěže světa

Mezinárodní pěvecká soutěž Gabriely Beňačkové je prestižní událostí světového významu, která v současnosti patří mezi největší operní soutěže světa a je vyhlašována ve více než 60 zemích. Prezidentkou soutěže a také předsedkyní poroty je legendární sopranistka Gabriela Beňačková.

První kolo soutěže probíhá za klavírního doprovodu ve světových metropolích, jako je Vídeň, Berlín, Mnichov, Milán, Varšava, Moskva, Budapešť nebo Praha. Je určena mladým operním pěvcům do 35 let věku a každoročně se jí účastní několik stovek operních pěvců z celého světa. Z prvního kola odborná porota vybere nejlepší pěvce a ti přijíždějí v říjnu do Jihlavy, kde se utkají v semifinálovém a finálovém kole soutěže.

  • Facebook
  • Twitter