Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Dílo Jana Floriana vystaví jeho syn a dcera v Telči

/
/
/
1042 Zobrazení



Výstavu ke stému výročí narození výtvarníka Jana Floriana připravil v Městské galerii Hasičský dům v Telči jeho syn Václav Florian, malíř, a dcera Karla Nixová, grafička a fotografka. Návštěvníci zde najdou Florianovy prvotiny – řezby, kresby, se kterými se hlásil na akademii, obrazy i fotografie.

Jan Florian se narodil 25. prosince 1921 jako desátý potomek Josefa Floriana, vydavatele Dobrého díla, a Františky Florianové, rozené Stehlíkové. „Za války těžce pracoval na klášterním statku v Praze – Břevnově, nicméně mohl se i učit zpěvu u Dimitrije Lewytzkého, ukrajinského tenoristy a učitele zpěvu. Jan později účinkoval jako sólista v jihlavské opeře.
Velmi rád maloval portréty. Jeho tradiční způsob malby ocenil také kníže Schwarzenberg, pro jehož děti zhotovil z lipového dřeva betlém. Za války se Jan seznámil s malířem Ludvíkem Kubou, který mu byl v malbě rádcem.
Jan se oženil s Karlou Křemečkovou a vychovali šest dětí – Marii, Jana, Magdalenu, Josefa, Václava, Karlu,“ uvedla dcera Jana Floriana Magdalena Křenková Florianová, která se sama také věnuje mimo jiné výtvarné činnosti.

Podle jejích slov většinu života až do své smrti 12. února 2007 žil výtvarnou činností.  „Tvořil sochy, reliefy, intarzie, maloval na plátno, po zdech kostelů, restauroval staré obrazy, sochy, fresky a všechno, co mu připadalo zajímavé.
Byl členem Rytířského řádu svatého Lazara Jeruzalémského. Více o Janu Florianovi se mohou zájemci dočíst v knize Být dlužen za duši, v rozhovorech s Gabrielem Florianem a Alešem Palánem – autorem knihy,“ dodává Magdalena Křenková Florianová.

Jana Florian v ateliéru, foto: archiv Magdaleny Křenkové Florianové

Současná výstava díla Jana Floriana začíná v pátek 21. května v Městské galerii Hasičský dům v Telči a milovníci výtvarného umění si ji budou moct v případě uvolnění situace a otevření výstavních prostor prohlédnout až do 20. června letošního roku.

Plakát výstavy v Telči
  • Facebook
  • Twitter