Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Dar od Nadačního fondu Muži proti rakovině pomáhá v Novém Městě na Moravě správně diagnostikovat nádory varlat a prostaty

/
/
/
396 Zobrazení



Protilátky a detekční kity potřebné pro diagnostiku nádorů ledvin a prostaty mohly být v novoměstské nemocnici zakoupeny díky příspěvku nadačního fondu Muži proti rakovině. Využije je patologicko-anatomické oddělení Nemocnice v Novém Městě na Moravě.

„Novoměstská nemocnice dostala v roce 2023 od fondu Muži proti rakovině nadační příspěvek ve výši 63 186 korun. Peníze byly použity na nákup reagencií pro imunohistochemickou diagnostiku nádorů prostaty a ledvin,“ říká primář patologicko-anatomického oddělení novoměstské nemocnice Jan Brázdil.

„Pro imunohistochemickou diagnostiku využíváme imunostainer firmy Ventana (Roche) Benchmark GX. Z dotovaného grantu byly zakoupeny protilátky PAX8 a CA IX (pro diagnostiku nádorů ledvin), CKHMW a AMACR (pro diagnostiku nádorů prostaty) a dále detekční kity pro imunistochemické reakce (UltraView Universal DAB Detection Kit a UltraView Universal AP Red Detection Kit),“ dodává.

Na urologickém a patologickém oddělení Nemocnice Nové Město na Moravě bylo za rok 2022 diagnostikováno celkem 46 nádorů ledvin a 122 karcinomů z punkčních biopsií prostaty. „Karcinom prostaty je nejčastějším zhoubným onemocněním u mužů v České republice. Jeho diagnostika se neobejde bez bioptického vyšetření. V případech, kdy je v biopsii zastiženo jen velmi malé množství nádoru, pak ke správnému stanovení diagnózy pomáhá imunohistochemické vyšetření. V laboratoři patologicko-anatomického oddělení nyní ve vybraných případech provádíme u nádorů prostaty duální barvení s protilátkami CKHMW a AMACR,“ informuje Jan Brázdil.
Nádory ledvin jsou ve srovnání s nádorovým onemocněním prostaty méně časté. „Česká republika však drží smutné prvenství v nejčastějším výskytu nádorů ledvin na celém světě. Ani u nádorů ledvin se dnes v histologické diagnostice neobejdeme bez imunohistochemických vyšetření. Protilátka PAX8 nám určuje původ nádoru přímo v buňkách ledvin, což lze použít také v diagnostice metastáz renálních karcinomů,“ pokračuje patolog.
Nadační fond Muži proti rakovině, který je dárcem příspěvku na zakoupení protilátek a detekčních kitů pro diagnostiku nádorů, je také organizátorem každoroční osvětové kampaně Movember. K této aktivitě se Nemocnice Nové Město na Moravě pravidelně připojuje. Každoročně v listopadu pořádáme skupinové holení, s nímž nám pomáhá Střední škola obchodní a služeb ve Žďáře nad Sázavou. „V roce 2023 Tým Nemocnice Nové Město na Moravě a její přátelé vybral na podporu mužského zdraví částku 15 186 korun,“ připomíná MUDr. Jan Brázdil s tím, že téměř dva a půl tisíce se vybralo při skupinovém holení a zbytek částky dokryli dárci prostřednictvím webové stránky Movemberu.

  • Facebook
  • Twitter