Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Češi jako investoři v roce 2022: Kam nejčastěji míří jejich finance?

/
/
/
799 Zobrazení



Inflace v České republice dosahuje nejvyšších hodnot od konce devadesátých let. Nejen to mezi tuzemskými občany vyvolalo zvýšený zájem o investování peněžních prostředků do výnosnějších aktiv. Jaká patří mezi nejoblíbenější?

Nemovitosti vítězí dlouhodobě

Když se řekne investice, jako první si většina lidí představí cenné papíry a burzovní obchody. Češi nicméně patří spíše mezi konzervativní investory a drží se osvědčených postupů.

Není proto překvapením, že i v roce 2022 je hlavní prioritou koupě vlastního bydlení. A komu finance zbývají, ten si k tomu často pořídí ještě tzv. investiční byt, který následně pronajímá.

Ani v době rekordních cen nemovitostí a rostoucích úroků Češi v tomto ohledu nepolevují, poptávka po nemovitostech nadále převyšuje nabídku.

Popularita dluhopisů neklesá

Doslova fenoménem posledních měsíců se staly tzv. protiinflační dluhopisy, které emitovala Česká republika ještě v době, kdy se inflace pohybovala kolem 2 %. Ukázalo se však, že ti, kdo tyto dluhopisy pořídili, neudělali chybu. Dluhopisy v současné době majitelům přinesly velice zajímavý výnos s takřka nulovým rizikem.

Nejen státní dluhopisy jsou ale v Česku oblíbené. Také mnohé banky, pojišťovny i developeři vydávají dluhopisy s velice zajímavým úrokem. V oblasti korporátních dluhopisů je ale nezbytné mít se na pozoru. Míra rizika se může u jednotlivých titulů značně lišit. Důkladně prověřujte účel emise a finanční výsledky firmy v posledních letech – stejně jako výhled hospodaření.

Češi objevili akciové indexy

Nebývalou popularitu zažívá investování do akciových indexů. Příkladem za všechny je index S&P 500. Ten reprezentuje 500 největších veřejně obchodovaných firem v USA.

Protože pro malého a nezkušeného investora může být poměrně rizikové investovat do jednotlivých akciových titulů, S&P 500 se na základě historické výkonnosti jeví jako „sázka na jistotu“, díky které lze při dlouhodobém pravidelném investování nejen ochránit finance před inflací, ale dosáhnout i zajímavého zhodnocení.

NFT: Nová příležitost z kryptosvěta?

NFT jsou jednou z ukázek možností blockchainu. Jde o nezaměnitelné tokeny, které do kybernetického světa přinášejí dlouho chybějící prvek: způsob, jak zabránit nekonečnému kopírování určitého digitálního „předmětu“.

Díky tomu mohou i v digitálním prostředí vznikat jedinečné sběratelské a umělecké předměty. Ty vznikají pouze v jednom originálním provedení. A právě daný jedinečný kus roste na hodnotě – často velmi výrazně.

Tradiční sběratelé poštovních známek, komiksů nebo různých kartiček tak mají své nástupce i v digitálním světě.

Úvodní foto: pixabay.com

  • Facebook
  • Twitter