Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Čertovské odběry plazmy sklidily v Pelhřimově velký ohlas. Každý dárce dostal navíc čokoládové dukáty

/
/
/
445 Zobrazení



Pátého prosince většinou tuhne krev v žilách malým dětem, které se obávají příchodu pekelníků. Dárcům plazmy na transfúzním oddělení pelhřimovské nemocnice proudila krev v těle velmi dobře. K pondělním odběrům plazmy přišlo čtrnáct dárců. Odběry v nemocnici probíhají pravidelně vždy v pondělí, čtvrtek a pátek.

„V případě potřeby zveme dárce plazmy i v úterý. V současné době máme termíny v podstatě zaplněné do konce tohoto roku. Jsme rádi, že nám lidé zachovávají přízeň, ale zároveň rádi přivítáme každého nového dárce,“ sdělila lékařka Michaela Harudová z Oddělení hematologie a transfúziologie Nemocnice Pelhřimov s tím, že dárci plazmy na transfúzní oddělení dojíždějí i z okolních regionů např. z Vlašimska, Chýnovska nebo Havlíčkobrodska.

Dárci, kteří přišli na odběr plazmy v den, kdy večer chodí Mikuláš s anděly a čerty, neodešli s prázdnou. Kromě dobrého pocitu získali od milého personálu oddělení, který byl mimo jiné i stylově oblečen, poděkování v podobě zlatých čokoládových dukátů. Drobná mikulášská nadílka přítomným udělala radost, a jak sami řekli, odběry se pro ně staly samozřejmostí a čokoládové mince jsou pro ně milým bonusem.

Nemocnice Pelhřimov měla v roce 2021 v registru celkem 1412 dárců, z toho bylo 95 prvodárců. V loňském roce bylo na transfúzním oddělení realizováno 2372 odběrů plné krve, letos je jich už 2127. Dále bylo v loňském roce provedeno 1874 odběrů plazmy. „Plazmaferetické odběry jsme v naší nemocnici zahájili v roce 2016. Odběr se provádí pomocí přístroje – separátoru, kdy se z krve odděluje tekutá plazma a dárci se vrací zpět jeho červené a bílé krvinky a krevní destičky. Pro každého dárce je na našem oddělení rezervován na daný čas jeden přístroj. Máme k dispozici čtyři separátory,“ informoval primář Oddělení hematologie a transfúziologie Nemocnice Pelhřimov Hynek Poul.

Dárcem krve a krevních složek se může stát každý zdravý člověk ve věku 18–60 let, jehož hmotnost je vyšší než 50 kg a má dobrý stav žil. Zároveň musí navštívit praktického lékaře, který posoudí, zda je dotyčný vhodným kandidátem pro darování krve. „Potvrzení o zdravotním stavu nebo výpis z dokumentace od praktického lékaře slouží k ověření, že je člověk zdráv a nezamlčuje žádnou skutečnost o svém zdravotním stavu. Darování plné krve je možné u žen po čtyřech měsících a u mužů po třech měsících. Odebírané množství krve se pohybuje okolo 450 ml,“ přiblížila lékařka OHT Michaela Harudová.

Zájemci o darování musí splnit zmíněné podmínky a následně zatelefonovat v době od 10.00 do 14.00 na telefonní číslo 731 619 192 (565 355 466) a domluvili si s personálem oddělení přesný termín odběru. Den před odběrem je vhodná strava s omezením tuků, ráno doporučují zdravotníci lehkou snídani a dostatek tekutin. K odběru by si s sebou měli dárci přinést doporučení od praktického lékaře, průkaz zdravotní pojišťovny a občanský průkaz.
Podrobné informace pro dárce krve naleznete na www.hospital-pe.cz.

  • Facebook
  • Twitter