Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Brtnice: Ekologičtější vytápění dřevem má návratnost zhruba půldruhého roku

/
/
/
1464 Zobrazení



Od ledna ve všech provozovnách firmy START Zelený topí dřevem. Za rok tak ekologičtější energie přinesla úsporu zhruba 600 tisíc korun. Peníze firma vrací do přírody.

S topením dřevem začala firma už před dvanácti lety ve své prodejně zahradní a malé zemědělské techniky Stihl. „Postupně jsme se rozhodli k přechodu z vytápění plynem na dřevo u všech provozoven,“ říká Vlastimil Zelený, jednatel firmy. „Jsme tak energeticky soběstačnější, využíváme dřevo z vlastních lesů,“ dodává.
Celková investice k přeměně topení představovala zhruba jeden milion korun, po půldruhém roce se tak firmě změna vyplácí. „Platí to i pro jiné firmy, cena dřeva je dlouhodobě nízká, takže by se změna vyplatila i kdybychom měli surovinu nakupovat,“ vysvětluje Vlastimil Zelený. K vytápění navíc z velké části používají ve firmě smrkové dřevo postižené kůrovcovou kalamitou.
Úspory vzniklé změnou vytápění firma investuje do ekologičtějšího fungování. „Chceme být víc energeticky samostatní. Plánujeme pořídit si fotovoltaiku k využívání sluneční energie, část úspor vracíme zpět do lesa v podobě výsadby nových stromů,“ uzavírá jednatel firmy.

Rodinná firma START Zelený podniká ve stavebnictví už od roku 1990. Zaměřuje se zejména na oblast pozemního stavitelství: bytová a administrativní výstavba, rekonstrukce památkově chráněných objektů, snižování energetické náročnosti budov a realizaci vodohospodářských projektů. Podnik provozuje i vlastní prodejny: stavebniny v Jihlavě a v Brtnici, kde sídlí, a tamtéž prodejnu a servis zahradní a malé zemědělské techniky Stihl. Firemním cílem je nabízet co nejširší a zároveň nejkvalitnější škálu produktů a služeb, příznivé ceny, kvalitní servis a odborné poradenství.

  • Facebook
  • Twitter