Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Bourání zimního stadionu v Jihlavě letos v létě, nová aréna v září 2025

/
/
/
536 Zobrazení



Vedení Jihlavy seznámilo v závěru ledna zastupitele a veřejnost s detailním záměrem financování a s harmonogramem výstavby Horácké multifunkční arény. Nejenom hokej, ale i další sporty nebo výstavy, koncerty, veletrhy a konference. Takový by měl být od podzimu 2025 program v nové multifunkční hale v Jihlavě.

Realizace Horácké multifunkční arény (HMA) by měla začít letos v létě bouráním stávajícího stadionu a stát by měla asi 1,9 miliardy korun. I přes tuto investiční akci bude město schopno zrealizovat všechny další plánované důležité investiční akce. Například Centrální dopravní terminál, přivaděč vody ze Želivky, vodojem Bukovno, revitalizaci Masarykova náměstí nebo opravy domů s pečovatelskou službou na Jiráskově ulici a další akce schválené v investičním plánu.

Stávající Horácký zimní stadion by se měl bourat v letos v létě

Harmonogram výstavby a způsob financování musí schválit 14. února zastupitelé města a v březnu musí město dokončit výběr stavební firmy. „V tuto chvíli jsme přesvědčeni o tom, že je město ekonomicky připraveno Horáckou multifunkční arénu postavit,“ řekl primátor Jihlavy Petr Ryška. Město podle jeho slov zatím na tuto stavbu počítá se schváleným úvěrem ve výši 600 milionů korun. Vedení Jihlavy ještě zastupitelům předloží návrh na uvolnění 200 milionů korun z disponibilního zůstatku rozpočtu a zbývajících 300 milionů korun by mělo být pokryto dalším úvěrem ve výši 200 milionů a eventuálním čerpáním revolvingového úvěru. Kraj Vysočina slíbil podpořit stavbu krajské arény půl miliardou korun. Od Národní sportovní agentury město čeká 300 milionů.

Manažer výstavby HMA a radní města David Beke je přesvědčen, že se podaří získat ještě další zdroje financování. „Je komplikované zapojit soukromé zdroje ke stavbě placené z veřejných peněz a dotací. Soukromé zdroje proto hledáme především na vnitřní vybavení. Zatím ale nemůžeme být konkrétnější, protože jednání stále probíhají,“ doplnil David Beke.

Koalice hnutí ANO s ODS a KDU-ČSL má v 37členném zastupitelstvu většinu 25 křesel. Náměstek primátora Radek Popelka je proto přesvědčen, že zastupitelstvo města plán výstavby arény schválí. „Aréna rozvoj Jihlavy určitě nezbrzdí. Město je připraveno se rozšířit o 15 tisíc obyvatel a my jim musíme mít co nabídnout. Hala rozšíří nabídku sportovního i kulturního vyžití. Pokud se zvýší počet obyvatel, zvýší se i příjmy města,“ uvedl Radek Popelka.

„Pokud zastupitelé schválí úvěr, bude město v následujících patnácti letech splácet ročně mezi 60 a 70 miliony korun, což si bez problému může dovolit,“ uvedl primátor Ryška s s tím, že do dalších investic bude Jihlava moci dávat i tak ročně kolem 400-500 milionů korun.

  • Facebook
  • Twitter