Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Archeologické léto 2023 nabídne vycházku po Telči

/
/
/
379 Zobrazení



Telčští památkáři se letos zapojují do akce Archeologické léto. Vydejte se na vycházku po Telči, kde společně s archeologem Stanislavem Vohryzkem z územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Telči odhalíte počátky formování vrcholně středověkého města.

Akce se uskuteční ve dvou termínech, v pondělí 17. července od 13.00 do 14.30 a v pondělí 14. srpna ve stejném čase, sraz na křižovatce ulic Palackého a Hradební v Telči. Účast je nutné rezervovat na webových stránkách akce Archeologické léto.

Prvním zastavením bude okolí kostela sv. Ducha, kde archeologické výzkumy doložily vrcholně středověké pohřebiště. Po prezentaci objevu hradby v ulici na Můstku se bude pokračovat podél severní strany náměstí. Následuje státní zámek Telč, kde budou prezentovány výsledky výzkumu v prostoru zahrady, malého dvorku, hlavního nádvoří a hospodářského dvora. Posledním bodem vycházky bude radnice na Náměstí Zachariáše z Hradce. Přednášející zde podá informace o výzkumu při rekonstrukci tohoto objektu a představí zdejší archeologickou expozici.

Archeologické léto je každoroční celorepubliková akce organizovaná Archeologickými ústavy Akademie věd ČR v Praze a v Brně. Ve spolupráci s více než pěti desítkami vědeckých, muzejních a dalších regionálních pracovišť nabídne i letos program prohlídek archeologických lokalit s odborným výkladem profesionálních archeologů. Rozšíří tak nabídku poznávacích a výletních cílů pro laickou i poučenou veřejnost a zájemcům poskytne jedinečnou šanci – „prozkoumat“ lokality známé i méně známé.

Více informací: www.npu.cz.

  • Facebook
  • Twitter