Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Aktuální epidemická situace akutních respiračních onemocnění na Vysočině odpovídá předchozím letům

/
/
/
304 Zobrazení



Tak jako každý podzim i letos dochází k částečnému nárůstu počtu případů akutních respiračních onemocnění (ARI). Za 40. týden eviduje na Vysočině krajská hygienická stanice 1073 případů na sto tisíc obyvatel. Nemocnost v tomto období odpovídá předchozím letům 2021 a 2022.

„Počty nemocných ARI jsou hlášeny celoročně. Začátkem podzimu však dochází k postupnému nárůstu případů. Akutní respirační infekce jsou jedny z nejčastějších infekčních onemocnění postihujících jak děti, tak i dospělé. Jsou snadno přenosné a podílejí se značnou měrou na celkové nemocnosti. Většina akutních respiračních infekcí je vyvolána viry,“ uvádí Hana Pavlasová, ředitelka Odboru protiepidemického Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina (KHSV).

Mezi virové původce ARI patří rhinoviry, viry parainfluenzi, koronaviry, adenoviry, RSV, viry chřipky typu A, B. Léčba běžných respiračních onemocnění virového původu je symptomatická. Chřipka, RSV, i covid-19 mohou mít zejména pro osoby vyššího věku a chronicky nemocné závažný průběh vyžadující hospitalizaci.

K předcházení šíření těchto nemoci je vhodné být ohleduplný vůči okolí, dodržovat respirační hygienu a hygienu rukou. Každý, kdo cítí příznaky respiračního onemocnění, by měl zůstat doma a nechodit do kolektivu. Vždy bychom se měli řídit doporučeními ošetřujícího lékaře a nemoc nepřecházet. Důležité je zvýšit přísun vitamínů a tekutin, případně užívat léky na tlumení příznaků nemoci. Důležité je také časté větrání pobytových místností například ve školách a na pracovišti. Zásadní prevencí šíření infekce je nošení ochrany dýchacích cest ve zdravotnických a sociálních zařízeních.

„Významnou prevencí je očkování proti chřipce a covid-19. Vakcinace předchází komplikacím, těžkému průběhu onemocnění a dlouhodobým následkům, včetně rizika úmrtí. Očkování proti chřipce a covidu-19 je možné současně ve stejný den. Očkovat se lze v ordinacích praktických lékařů nebo v očkovacích místech. Ideální období je říjen až prosinec,“ doplňuje Hana Pavlasová.

Krajská hygienická stanice kraje Vysočina odkazuje na doporučení Ministerstva zdravotnictví ČR k omezení výskytu onemocnění dýchacích cest pro obecnou populaci a pro zdravotnická zařízení a zařízení poskytovatelů sociálních služeb.

Na webových stránkách KHSV je průběžně zveřejňována ARI nemocnost v Kraji Vysočina.

  • Facebook
  • Twitter