Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Podzimní knižní veletrh se blíží

/
/
/
414 Zobrazení



Podzimní knižní veletrh se bude po třiatřicáté konat v pátek 6. a a v sobotu 7. října v Kulturním domě Ostrov a v Krajské knihovně Vysočiny v Havlíčkově Brodě. Motto veletrhu Po válce v šest hodin večer připomíná jak současnou agresi Ruska proti Ukrajině, tak první světovou válku, jejímž zobrazením se stal román Osudy dobrého vojáka Švejka. Jejich autor Jaroslav Hašek zemřel před sto lety v nedaleké Lipnici nad Sázavou.

Přihlášeno je více než 130 nakladatelů z celé České republiky a zbývá do uzávěrky v pátek 25. srpna už jen několik málo volných tržních míst. Havlíčkobrodský Podzimní knižní veletrh je nejstarší v Česku, pořádá se nepřetržitě od roku 1991(s jedinou výjimkou covidového roku 2020, kdy místo veletrhu vyšla sbírka 33 povídek Země skrytých úsměvů) a už od začátku je to univerzální knižní veletrh tzv. pro celou rodinu. Velcí a zavedení nakladatelé se zde potkávají s těmi malými a začínajícími, ke koupi (většinou za výhodnější veletržní ceny) je tu beletrie i naučná literatura, dětské knihy,
učebnice pro základní, střední i vysoké školy, v doprovodném programu vystupují jak slavní a oblíbení spisovatelé (a možná ještě víc spisovatelky), tak ti, na něž sláva teprve čeká a které není možné potkat jinde než právě na Podzimním knižním veletrhu. Letos je součástí veletrhu celostátní seminář knihoven k akvizici a přibylo programů pro odbornou veřejnost.
„K tradičním vystavovatelům patří například nakladatelství Albatros, Argo, Host, Jota, Karolinum, Meander, Moba, Munipress, Šulc-Švarc, Zoner Press, Grada či Portál. Nově se na veletrhu objeví např. nakladatelství Bourdon, Brk,
Canc, Divadlo Komediograf, Jazykový koutek, Lví kámen, Losí hnízdo, Pampeliškov, Planeta 09, Ing. Jiří Šandera, Tofana, Togga , a další, které na jiných veletrzích nepotkáte,“ zve Markéta Hejkalová, ředitelka veletrhu.

V doprovodném programu se představí mnoho českých autorek, jako je Alena Mornštajnová, Lucie Hlavinková, Petra Dvořáková, Jana Poncarová, Petra Hůlová, Lidmila Kábrtová, Simona Bohatá, Alžběta Stančáková, Anna Sedlmajerová, Veronika Jonášová, Michaela Vaščíková, Dora Čechova, ale i autorů beletrie i naučné literatury, jakým jsou Michal Viewegh, Miloš Doležal, Ivo Harák, Honza Vojtíšek, Pavel Čech, Sigi Bigstain, Arnošt Vašíček, Štěpán Kučera,
František Šmehlík, Petr Sagittarius, Zdeněk Jančařík, František Kalenda, Petr Bobek, Ivan Kraus, Karel Hvížďala a další.
Na veletrhu budou uvedeny nové beletristické knihy Pláňata Petry Dvořákové (Host), Klošár aneb Co si mamlasové povídali Jiřího Kratochvila (Hejkal), Století na vlnách Markéty Hejkalové (Host), Dobrodružství Rychlé Veverky Pavla Čecha (Petrkov), sbírka Nostalgie po létě česko-italského básníka Filadelfa Giuliana (Tofana), Veteše Ivana Krause (Petrkov) aj.


„Čtenáři naučné literatury se můžou těšit na Petra Čorneje a jeho knihu Spory o Jana Žižku (Spolek Za záchranu rodného domu Jana Zrzavého), přednášku Lucie Tučkové o setkání Bohuslava Reynka se Suzanne Renaudovou, Lenku Kapsovou a knihu Padesátka/Čím žijí ženy v období přechodu (Host), Michala Konečného a knihu Apollo a Marsyas/Příběh umění na Moravě (VUTIUM a Host), Vojtěcha Keslera a Databázi dějin všedního dne (Historický ústav
AV ČR) či Hanse Heisse, historika a majitele domu, v němž Karel Havlíček Borovský s rodinou pobýval ve vyhnanství v Brixenu. Další zahraniční autorkou bude německá spisovatelka Sabine Dittrich, představí svůj román Goldbachtal (Údolí zlatého potoka), dodává Markéta Hejkalová.
Budou se udílet ceny Města Havlíčkova Brodu, Kraje Vysočina a Tiskáren Havlíčkův Brod za nejkrásnější knihy veletrhu, Česká astronomická společnost udělí cenu Littera Astronomica, která má tradici už od roku 2002, agentura Mám talent udělí literární cenu Talent roku.
V předvečer veletrhu je pro vystavovatele, knihovníky a veřejnost připraveno Listování Lukáše Hejlíka knihou Daniela Glattauera Dobrý proti severáku, v jeho průběhu pak talk show Kecy a politika Bohumila Pečinky a Petrose Michopulose a koncert Rock for Book – Pražský výběr, který každoročně pořádají Tiskárny Havlíčkův Brod, a.s. – hlavní sponzor
veletrhu.

Více informací na: www.hejkal.cz.

Úvodní foto: Markéta Hejkalová, archiv Vysočina-news.cz

  • Facebook
  • Twitter