Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

V sobotu na Jihlavsku na turistický pochod z Rokštejna na jihlavské hradby

/
/
/
583 Zobrazení



V sobotu 19. února pořádá Muzeum Vysočiny Jihlava turistický pochod na trase Rokštejn – Jihlava aneb Přepadneme Jihlavu…, který se koná přesně v den 620. výročí přepadení Jihlavy. Jeden z hlavních strůjců přepadu Zikmund z Křižanova pocházel z Rokštejna, a proto zde účastníci zahájí svou trasu. Cílem cesty bude stejně jako tehdy dosáhnout jihlavských hradeb.

Jihlavané si tuto událost následně připomínali více než sto let Kapřím dnem – procesím, na jehož konci byli zachránci z řad minoritských mnichů odměňováni sedmi groši a kaprem. Jeden z hlavních strůjců přepadu v roce 1402 Zikmund z Křižanova pocházel z Rokštejna, proto i my zde zahájíme naši trasu. Start je tedy na zřícenině hradu Rokštejna v čase 10.00–11.00.

Na Rokštejn se pěšáci dostanou z Přímělkova, z Jihlavy vyjíždí vlak v 9.43, zhruba v 10.00 je v Přímělkově.
Celá trasa měří 22 km. Další zájemci se mohou postupně připojit v Lukách nad Jihlavou (15 km) nebo pak v Malém Beranově (7 km). V Lukách a v Malém Beranově budou stát kontroly.

Cílem cesty bude stejně jako tehdy dosáhnout jihlavských hradeb. Na turisty bude v cíli na Parkánu Matky Boží v Jihlavě čekat občerstvení.

  • Facebook
  • Twitter