Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Výstava o životě v Banátu v jihlavském muzeu

/
/
/
948 Zobrazení



Kavárna Muzeum v Muzeu Vysočiny Jihlava hostí od úterý 2. října zde začíná výstava fotografií Davida Tesaře s názvem Banát, život našich krajanů. 

„Soubor fotografií zachycuje život potomků českých osídlenců na území rumunského Banátu, kam před dvěma stovkami let odešli, aby si zde vybudovali novou existenci. Na přidělené půdě vykáceli lesy, zakládali pastviny a pole, na kterých hospodařili, stavěli domy a stále si udržovali původní tradice.
V dnešní době jsou to místa oplývající téměř nedotčenou přírodou, na kterých se střetává starý svět se světem novým. Mladá generace však rodné vesnice rychle opouští a je otázkou, zda se s českou populací v Banátu za několik let ještě vůbec potkáme,“ popisuje  Ludmila Moržolová z jihlavského muzea.

Výstava, která se poprvé představila veřejnosti na počátku letošního roku na pobočce Muzea Vysočiny Jihlava v Třešti, je osobitým autorovým pohledem na krajinu Banátu a na podivuhodná setkání se zdejší českou komunitou, jejím způsobem života, kulturou a tradicemi.

Výstava potrvá v Kavárně Muzeum do 11. listopadu.

  • Facebook
  • Twitter