Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Také na Vysočině se děti brzy dočkají nového animovaného seriálu od Cyrila Podolského

/
/
/
1814 Zobrazení



Pamatujete si ještě na večerníček odehrávající se na Moravě, uprostřed Valašského království, na malém smetišti poblíž Vizovic. Zde jistě dodnes žijí dva krysáci, Hubert a Hodan se svým kamarádem sádrovým trpaslíkem Ludvíkem a Edou, laboratorním potkanem z Prahy. Tato čtveřice se objevila na televizních obrazovkách před šestnácti lety. Letos přichází tým Cyrila Podolského s příběhem o krásných duších ve škaredých tělech.

Hovnays je název příběhu tří rodin hovínek, které se jednoho dne se sejdou v podzemí brněnské kanalizace, odkud vyrazí na pouť za bílou porcelánovou WC mísou. Nikdo z nich přitom neví, jestli mísa, o které vyprávěl starý děda Hovnays, opravdu existuje? První zmínka a ukázka spatřila světlo světa v srpnu 2020, za tu dobu má tato kontroverzní rodinka už řadu fanoušků. A na co všechno se mohou diváci těšit, nám už prozradí sám autor Cyril Podolský.  

Prozraďte našim čtenářům na Vysočině, kdo vlastně Cyril Podolský je a co dělá.
Je to táta a otčím šesti dětí. Žije na jihu, v Břeclavi, ale narodil se na severu, ve Frýdlantu v Čechách. Píše knížky pro děti i dospělé, ale vždycky jsou to pohádky. Píše divadelní hry i hudební texty. Je filmový animátor, výtvarník, ilustrátor a režisér. Přednášel v oboru animovaný film, dokud se to ještě smělo. Teď má doma maličký filmový ateliér a připravuje opravdu unikátní animovaný projekt, takřka na koleně. Není to devatero řemesel, desátá bída. Ale spíš devatenáctero řemesel a dohromady kupa práce a štěstí! Naštěstí!

Cyril Podolský

Vzpomínáte ještě na své animátorské začátky, jaké projekty jste realizoval?
Začínal jsem před čtvrt stoletím na Zlínských filmových ateliérech. Původně jsem měl být učitelem českého jazyka a výtvarné výchovy, ale nebyl bych dobrým pedagogem.  Animovaný film shrnoval všechny moje aktivity a zájmy v jednu kupu. A to je skvělé! Za tu dobu, co jsem ve Zlíně odstartoval, jsem prošel snad všemi profesemi animovaného filmu. Jak to v tom baťovském městě měli zažité, začínal jsem tak, že jsem starším kolegům vařil kafe, ráno odemykal dveře a večer zamykal. A postupně se během let dostal k pozici autora a režiséra. Prošel jsem pracovně takovými tituly, jako Bob a Bobek, Pat a Mat, Tlučhořovi (tv seriál),… A pak už jsem točil po svém. Svoje Krysáky, klipy Hapky a Horáčka, ale třeba i reklamy, ve kterých tenkrát byla poměrně veliká svoboda – na dnešní poměry.

Petr Uher při střihu

Kdy a jak vznikl nápad zfilmovat příběh o putování za záchodovou mísou?
Loni na konci léta. Bylo jasné, že přednášky pro veřejnost budu muset ze života škrtnout a je třeba to něčím nahradit. Ještě na jaře jsem připravoval seriál pro Českou televizi a tam jsem se poučil, že chci-li se vyhnout nesmyslné a hloupé cenzuře, budu muset točit něco sám za sebe. Protože máme doma velké, ale i malé děti, vím, co je celý život provází: kakání! „Jaký nám to udělal bobeček? To je ale krásné hovínko!“ Až časem se z toho pojmu v dospělosti stává pojem pejorativní. A to nesmyslně. Kdo nekaká, nežije!

Na co všechno se mohou diváci těšit?
Ještě na podzim bych řekl, že na animovaný film. Vzhledem k nekonečným zákazům a uzavírkám kin, které tu mohou být déle, než si připouštíme, jsme se zatím rozhodli začít seriálem. Bude to rodinný seriál večerníčkového formátu, pro děti i pro dospělé. Bude sice o hovínkách, ale bude něžný, přátelský a určitě hlavně vtipný. Lidé se obzvlášť dneska potřebují smát, dobrosrdečně bavit. Na první dobrou natočíme prvních deset dílů.

Kolik lidí na celém projektu pracuje a jak náročné celé natáčení je?
Ještě před pár týdny to bylo sedm lidí v prostoru menším než garáž. Teď se to zprudka rozrůstá a okolo Hovnaysů už pracuje téměř stovka lidí. A i tak sotva stíháme. Všichni, včetně slavných tváří, pracují bez honoráře, z radosti a odvádějí přitom daleko víc práce, než je běžné. Se vší úctou si toho opravdu vážím, tak skvělý štáb jsem okolo sebe ještě neměl.  Jdou do toho odhodlaně a po hlavě, i když jde vlastně o hovno…

Hlavní hlas Krysákům propůjčil Bolek Polívka, kdo se dabingu zhostil tentokrát?
To je Vám tentokrát celá řada jmen! Tak za všechny pár slavných jmen: Martin Dejdar, Jaroslav Dušek, Lucie Vondráčková, Jan Rosák, Pavel Liška a další skvělí herci. Hudbu dělá skupina Tři sestry, která už natočila i vážně originální znělkovou písničku, pod názvem: Tenkrát na záchodě.

Setkal jste se i s negativním ohlasem?
Mockrát. Ale to už bylo i u Krysáků a vlastně téměř u všeho, s čím jsem začínal. Ohlasy se mění v čase. První vždycky reagují zahořklíci, kteří čekají na jakýkoli podnět, aby si mohli zanadávat a udělat si tak radost a na chvilku se cítit důležitě. Jsou ale i lidé, kterým to prostě jen nesedne. Časem se to srovná a nakonec bez výjimky převládnou negativní reakce. Dobrosrdeční lidé si vždycky dávají na čas. Krysáci na začátku také provokovali: pohádka pro děti o krysách, které žijí na smetišti mezi odpadky, namlouvá to bodrý valach provázený lehkým oparem slivovice a hudbu obstarávají pankáči – spousta lidí se mne tenkrát ptala, proč to dělám, když je to tak odporné? A po několika letech mně ti samí lidé ozývali s tím, že se mi to teď mluví, když Krysáci se přece vždycky líbili a je to novodobý večerníčkový „kulťák“.

Mohou v současné době fanoušci váš projekt nějak podpořit?
Ano, určitě a moc to teď potřebujeme. Hledejte, prosím, Hovnays na internetu na platformě HITHIT, kde se lidé na seriál skládají. My už jsme vyždímali rodinné rozpočty a jedeme a jedeme a jedeme… Pojďte být u prvního českého animovaného seriálu, který se točí jen a jen pro diváky, bez úřední cenzury! Nikdy před námi se to u nás nikomu nepovedlo a producenti, které jsem oslovil si myslí, že jsem se zbláznil. Pak přišel po letech můj kamarád a spolužák, producent Michal Škoda s tím, že do toho opravdu může jít jen blázen a že on do toho se mnou jde! A už jsou tu námi herci, hudebníci, řemeslníci, kteří buď evidentně zešíleli, nebo jsou u zrodu nového fenoménu. Každá dobrá věc se rodí v bolestech, i člověk samotný to tak přece má. Kdybychom pracovali bez překážek, něco by jistě nebylo v pořádku. Sledujte tedy prosím Hithit, podpořte nás, pokud Vás Hovnays zaujme, a pomozte nám vrátit klasický český animovaný film zpátky na světové výsluní, kam patří!

Kdy předpokládáte, že se diváci dočkají Hovnaysů v televizi a pro koho bude seriál určený?
První možnost vidět hotové Hovnayse bude na internetu, na Youtube. Seriál bude drzý, ale i něžný a bude mít rodinný charakter. O vysílání u nás budeme jednat s celoplošnou komerční Českou televizí. V zahraničí oslovíme televizní společnosti v zemích, kde běželi nebo ještě běží Krysáci, a těch je naštěstí opravdu hodně! Hovnaysové budou tedy mluvit nejen česky, ale i polsky, německy a anglicky. Zatím, pak se uvidí, rádi bychom například i finskou verzi.

Chtěl byste vašim fanouškům něco vzkázat?
S pokorou jsem, přes dvě desítky let, spolupracoval se starými machry v oboru animovaného filmu, kteří dělali už třeba s Karlem Zemanem, Hermínou Týrlovou, nebo Janem Švankmajerem. Někteří jsou stále součástí štábu. Máme tu ale i nováčky. Děláme s klasickou filmovou technikou, doplněnou o tu nejmodernější. Jako by se mi v tom maličkém ateliéru potkávala celá historie. Český animovaný film není jen minulost, ale i současnost a budoucnost. Mockrát mi akademicky naladění znalci radili, jak se musí dělat český animovaný film. Ale proč to mám jít stokrát prošlapanou cestou, když okolo kvete nádherná louka? Já jsem český animovaný film! A zády mi stojí parta skvělých profesionálů, kteří se možná zbláznili… Ale bez zdravé drzosti není pokroku! Podpořte nás, buďte u toho a Tlačte s námi!

  • Facebook
  • Twitter