Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Strom z Havlíčkova Brodu zdobí náměstí v partnerském městě

/
/
/
416 Zobrazení



„V nizozemském historickém městečku Brielle zavedli po vzoru svého českého partnera tradici slavnostního rozsvěcování živého vánočního stromu až před deseti lety. Jenže v rovinatém Holandsku abyste pichlavý smrček pohledali, natož pak pořádný statný. Proto se obě spřátelená města domluvila a už deset let putuje začátkem prosince kamión s českým stromem přes půl Evropy na holandský vánoční trh. Brielští přátelé pak na oplátku přijíždějí na brodský květnový trh řemesel a přímo na místě pečou či smaží holandské speciality – například koblížky oliebollen, kterými jako poděkování za strom obdarovávají kolemjdoucí.

A tak byl i letos smrk uříznut, koncem listopadu naložen a svázán popruhy, aby po 1100 kilometrech přistál na náměstíčku Markt v centru Brielle. Po rozvěšení vánočních ozdob, dětských obrázků a světel se rozzářil při Lichtjesavond – slavnostním večeru v pátek 8. prosince, který tradičně organizuje partnerský výbor HB-Brielle. 

Podruhé za sebou se při této příležitosti uskutečnil malý řemeslný trh, na který zamířila na pozvání sdružení brielských obchodníků pětice řemeslníků z našeho regionu. Nabízeli zdobené perníčky, keramiku, šperky, dekorační předměty, med i řezbářský um. Nechybělo ani tradiční cukroví od cukrářů z hotelové školy a drobné dárečky z našich škol pro brielské děti, které ozdobily strom svými obrázky,“ přiblížil Tomáš Hermann, radní a předseda partnerského výboru HB-Brielle.

  • Facebook
  • Twitter