Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

rn V Příštpu naděloval Mikulášrn n

/
/
/
381 Zobrazení



rn

Adventní veselí bylo zahájeno na návsi příchodem dlouho očekávaného a dětmi oblíbeného Mikuláše v doprovodu anděla a čertů, který za pomoci dětí rozsvítil vánoční stromek. Na památku sobotního slavnostního podvečera si mohli účastnící adventního veselí zakoupit malé dárečky, medovinu a výrobky z medu nebo malé občerstvení v podobě klobásek a bramboráků, svařeného vína nebo čaje. Protože teploměr ukazoval i nějaký ten stupeň pod nulou, nebyl od věci i malý ohýnek uprostřed celého podvečerního dění.

Veselí se krátce po slavnostním zahájení přesunulo do vytopené místní sokolovny, kde přišel na řadu hlavní program sobotního podvečera, dětmi očekávané nadělování dárečků.  Pro ty děti, které zrovna nepřebíraly na pódiu dárečky, byly na stolcích připraveny nejrůznější omalovánky a vystřihovánky, a tak si všichni přišli na své. 

Příštpo je obec ležící jižně od města Třebíče, asi 5 kilometrů jihovýchodně od Jaroměřic nad Rokytnou po proudu řeky Rokytné. Nezvyklé pojmenování obce se odvozuje od staršího názvu Přeščep, ve smyslu „přištípávání“ jako úpravy dřeva. Tento zřejmě nejpravděpodobnější a nejvýstižnější výklad hledá své opodstatnění i v lesnatém okolí obce a s někdejší osadou Lykodery, jejíž lze logicky spojit s prací, zabývající se zpracováním dřeva, vyděláváním lýka.

rn n

  • Facebook
  • Twitter