Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

rn V havlíčkobrodském muzeu představí uprchlíky z Velké válkyrn n

/
/
/
344 Zobrazení



rn

Hned po vypuknutí války proudily do vnitrozemí habsburské monarchie tisíce uprchlíků, které v následujícím roce ještě zesílily po vypovězení války Itálií 24. května 1915 a po neúspěšné ofenzivě v Rusku. Do českých, moravských a rakouských obcí a barákových kolonií bylo evakuováno více než 70 tisíc obyvatel Tridentska, tehdejší rakouské provincie, dále tisíce obyvatel Haliče a Bukoviny různé národnosti a vyznání. Jihotyrolští uprchlíci zůstali v exilu ve velké většině až do konce světového konfliktu a zážitky a vzpomínky na tuto dramatickou epizodu svého života si od té doby předávají z generace na generaci.

Výstavu připravilo historické sdružení Laboratorio di storia di Rovereto ve spolupráci s Městským muzeem (Fondazione Museo civico di Rovereto) a s přispěním Odboru kultury Autonomní provincie Trento (Servizio Attivita culturali della Provincia autonoma di Trento). Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod doplnilo výstavu o místní reálie a především o historii barákové kolonie v Německém Brodě, která byla založena původně pro tridentské uprchlíky a později pro židovské uprchlíky z Haliče a Bukoviny. V kolonii byl tehdy umístěn stejný počet obyvatel jako v samotném městě.

Součástí výstavy jsou dobové fotografie, doprovodné texty, úryvky z deníků a dopisů, mapy a cestovní truhly, které se staly symbolem tridentských uprchlíků.

Výstava byla zahájena v listopadu 2015 v Roveretu a následující dva roky se konala na různých místech v celé provincii Tridentsko. Nyní se poprvé objevuje v České republice, kde má za cíl představit osudy uprchlíků v době 1. světové války. V Havlíčkově Brodě si ji zájemci mohou prohlédnout do 15. dubna.

Doprovodný program

1. Vernisáž: 16. února v Muzeu Vysočiny Havlíčkův Brod v 17.00, za Laboratorio di storia di Rovereto se zúčastní Táňa Václavíková.

2. Program pro školy o uprchlících.

3. Workshop Historie uprchlíků v Čechách a na Moravě ve 20. století, 8. března, Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod.

4. Přednáška Baráková kolonie v Německém Brodě, 21. března, Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod.

5. Jom ha šoa – připomenutí obětí holocaustu, 12. dubna, téma bude navázáno na výstavu jako připomínka všech lidí, kteří nemohli spočinout ve své rodné zemi.

rn n

  • Facebook
  • Twitter