Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Partitury pro Gustava Mahlera v Jihlavě

/
/
/
358 Zobrazení



Letos v září strávili Annegret Heinl a Jan Steklík osm dnů v Ústí nad Orlicí posloucháním Mahlerových symfonií a písní, výsledkem čehož je vystavený cyklus společných kreseb na notovém papíru, vytvořených speciálně pro tuto výstavu. Bohužel to bylo jejich poslední setkání a dílo. Jelikož jde o výtvarníky s dlouhodobým nadstandardním zájmem o hudbu mnoha žánrů, nevizualizovali hudební struktury poprvé. Z Mahlerovy tvorby je zaujaly 1. a 4. symfonie, Rückertovy písně (Rückert Lieder) a zejména kantáta Píseň žalobná (Das klagende Lied) s inspirací v lidové baladě o zpívající kosti. Svoje poslechové zážitky i samotný způsob, jakým skladatel naložil s pohádkou, přetavili v cyklu Listening to Gustav Mahler for 8 Days (8 dnů poslouchání Gustava Mahlera), jež výstavě vévodí. V něm i v dalších vystavených dílech nám umělci předvádějí možné podoby hudby, rezignující na pragmatiku hudební nothttp://www.facebook.com/mahler.jihlavaace, ve prospěch otevřeného čtení, hravé estetiky a volných posluchačských asociací. Rozechvěných pět linek notové osnovy, liberální interpretační instrukce a vtipné konceptuální hříčky vibrují významy, jež přesahují rámec konvenčních hudebních představ a nabízejí tudíž empatickým divákům možnost realizovat ledabyle i pečlivě vizualizovanou hudbu četnými způsoby a bez interpretačních zábran či poetických omezení.

Zatímco Annegret Heinl vystavuje vesměs novější kresby-partitury, Jan Steklík v některých, zejména starších pracích překračuje rámec hudební tematiky, akcentujíce gestičnost kresebního aktu a experimentujíce se samotnou podstatou média. Oba umělce však kromě zájmu o hudbu spojuje estetika otevřenosti, smysl pro hravé experimenty, jemný konceptuální humor a nenápadné odhalování krásy přirozenosti a jednoduchosti, díky čemu jejich rozmanité a proměnlivé dílo už léta získává nesentimentální lyričnost. 

Výstava Partitury pro Gustava Mahlera potrvá do 17. února 2018 v Domě Gustava Mahlera.

Více informací na www.mahler.cz a Facebooku.

  • Facebook
  • Twitter