Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Nový web připomíná stoleté příběhy z Vysočiny

/
/
/
300 Zobrazení



„S prvním únorovým dnem je web zájemcům, kteří mají rádi historii nebo by se chtěli něco málo dozvědět o období kolem založení první republiky, plně k dispozici. Věříme, že si každý v jednotlivých příbězích najde své, ale přesto velmi rádi uvítáme informace o dalších událostech, osobnostech nebo třeba i fotografie, dokumentující už napsané příběhy, o které bychom mohli tematické webové stránky rozšířit,“ informoval ředitel Vysočina Tourism Tomáš Čihák.

Rok 2018 bude na Vysočině ve znamení stoletého výročí založení ČSR. Vzniklo nové logo Vysočina 100 let a k dispozici už je také tištěná brožura s názvem Sto let příběhů, lidských osudů, architektury i sportu a kultury na Vysočině. „Napříč Vysočinou jsme hledali zajímavé osudy, významné osobnosti, události, ale třeba i stoleté obchodní značky a zjistili jsme, že Vysočina se do dějin rozhodně zapsala. Postupně budeme prostřednictvím webu, sociálních sítí a tiskovin jednotlivé příběhy odhalovat,“ prozradil Václav Prchal z Vysočina Tourism a odtajnil jeden z příběhů. „Vůbec prvního vojáka Švejka, a to ještě za účasti samotného Jaroslava Haška, si v divadle v tehdejším Německém Brodě zahrál jeho rodák a filmová hvězda první republiky Karel Noll. Dnes ho v Brodě připomíná kavárna Noll.“ 

A takových příběhů a zajímavých osudů pracovníci Vysočina Tourism společně s historiky krajských a regionálních muzeí vypátrali celou řadu. Nepůjde ale pouze o osobnosti. „Připomínat si budeme návštěvu prezidenta Masaryka ve Žďáře, v Telči nebo v Třebíči, slavnou ALPU, limonádu ZON, celosvětově známou síťovku Vavřína Krčila, architektonické skvosty minulého století, ale třeba i počátky výroby knoflíků v Žirovnici nebo výroby kartáčů v Pelhřimově. Prostřednictvím originálních památníků vzpomeneme na padlé v I. světové válce a historické fotografie nám přiblíží, jak se hrál hokej v Německém Brodě nebo jak se lyžovalo v Novém Městě na Moravě v první třetině minulého století,“ zve k návštěvě webu vysocina100let.cz Václav Prchal.

  • Facebook
  • Twitter