Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

„Kdybych měl zhlédnout všechno, co bych chtěl, tak mě neuvidí doma,“ říká ředitel Domu kultury v Jihlavě Petr Palovčík

/
/
/
750 Zobrazení



Každé září se do jihlavského Domu kultury odborů (DKO) po dvou měsících vrací diváci. Ředitel Petr Palovčík hodnotí stav kultury v Jihlavě po covidu, vlivu války na Ukrajině a související energetické krizi.

„Já osobně mám pocit, že kulturní nabídka akcí v Jihlavě je poměrně pestrá, zajímavá a bohatá. Nemluvím jenom o DKO. V podstatě říkám, že kdybych chtěl zhlédnout všechno, co by mě zajímalo a chtěl bych to v klidu bez problému vidět, tak mě neuvidí doma a měl bych z toho problém.“ Odpovídá ředitel DKO na otázku, jestli je počet kulturních nabídek v Jihlavě dostatečný. Podle jeho slov je v kraji, jako je Vysočina nutné brát v potaz mnoho faktorů, které jak umělce, tak i diváky ovlivňují. Mezi ně patří složitá infrastruktura, ale i slabá kupní síla.

Ondřej Havelka a Melody Makers se opět představí v jihlavském DKO

Přesto ale lidé jsou podle slov pana ředitele stále hladoví po akcích a do DKO proudí ti, které neodradila ani předešlá opatření nebo zmatky v termínech přesunutých představení. Větší dopad měla válka na Ukrajině a s ní spojená nejistota a přicházející energetická krize. DKO je stále v komfortní zóně, ale pokud by zdražování energií pokračovalo, tak by nebylo reálné zaplatit obrovské částky za vytápění, které hrozí rizikem ztráty tři čtvrtě milionu měsíčně. „Přemýšleli jsme s kolegou, jestli by nebylo levnější sály zavřít do března až bude tepleji,“ řekl ředitel Palovčík.
V DKO se v době před covidem pořádalo 250 až 280 akcí ročně. Mezi nimi se najdou i akce benefiční. Například Karneval pro Ukrajinu, který pořádalo DKO pro ukrajinské uprchlíky se vstupem zdarma a podíleli se na něm i Spolek Kašpaři z Polné, Divadlo TEJP a Nart dance school. Za všemi akcemi stojí ředitel, dva produkční a dva technici.

Večer Děkujeme, věnovaný lidem z první covidové linie

V nové sezóně se v DKO uskuteční koncert Hrdinů nové fronty, Ivana Hajniše s The Primitives Group, The Losers a Radůzy. Diváci se mohou těšit i na každoroční vánoční koncert Ondřeje Havelky s Melody Makers.
Z divadelních představení třeba na Vilmu Cibulkovou v inscenaci Královny a Martina Hoffmana ve hře Veselé Velikonoce. „Stále doufám, že si lidé najdou cestu do DKO. … Kultura je bohužel jedna z prvních položek, která je pochopitelně v době krize vyškrtnuta. Ale na druhou stranu kultura má nezastupitelnou roli pro lidi. Ať jsou to už knížky, divadlo, filmy, výstavy,…,“ řekl ředitel Petr Palovčík.

  • Facebook
  • Twitter