Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Ohlédnutí za dvěma roky klientů druhého komunitního bydlení ve Světlé nad Sázavou

/
/
/
872 Zobrazení



Šest klientů Domova Háj se před dvěma roky přestěhovalo z domova v lesích nedaleko Ledče nad Sázavou do zrekonstruovaného domu ve Světlé nad Sázavou. Dostali tam možnost žít obvyklým způsobem života.

Pravidelně si nakupují, připravují jednotlivé chody jídla, tři z nich už ve Světlé nad Sázavou pracují (na „volném“ trhu práce), a čtvrtý by rád začal také. Mohou mít na zahradě oblíbená domácí zvířata, a život ve městě jim přinesl i možnost ve větším rozsahu se účastnit kulturních a společenských akcí, které se zde konají (např. Mikulášského dne, Masopustního průvodu, výstav v Galerii Na Půdě, pouti a Sázavafestu). A účastní se jich nejen v roli hostů, ale i aktivních účastníku – např. jako dobrovolníci při Národní sbírce potravin, nebo na Čisté Vysočině. Dva klienti komunitního bydlení se rozhodli zapojit i do pravidelného dobrovolnictví pod Dobrovolnickým centrem Fokusu Vysočina, a jednou za čtrnáct dnů jezdí do Nemocnice v Humpolci na oddělení dlouhodobě nemocných. Dále se klienti pravidelně účastní farmářských trhů ve Světlé nad Sázavou, a podílí se na akcích, které se konají v místní knihovně (např. o minulých Velikonocích). Většinou využívají veřejných služeb ve Světlé nad Sázavou, a všichni zde mají praktického lékaře.
Domov Háj, p. o., prochází procesem transformace pobytových sociálních služeb. Dvanáct klientů zařízení už žije ve dvou rodinných domcích ve Světlé nad Sázavou, další zhruba 60 klientů se bude do domů stěhovat – a to nejen do lokality Světlá nad Sázavou, ale také do Ledče nad Sázavou, Havlíčkova Brodu, Golčova Jeníkova a Chotěboře. Život v komunitním bydlení dává klientům zařízení daleko větší možnosti zapojení se do společnosti, a také kontaktu s rodinnými příslušníky a přáteli. Připravit se na co nejpřirozenější přechod z domova do rodinných domů, by měl klientům pomoci dvouletý projekt Na cestě, který se uskuteční díky finančním prostředkům z Evropské unie.

  • Facebook
  • Twitter