Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Zámek u Brodu zabrali nacisté, komunisté tam pak množili dobytek

/
/
/
3173 Zobrazení



Byl čtvrtek 26. února 1948 a majitel panství Kvasetice u Havlíčkova Brodu Jaroslav Schmidt mohl být spokojen – stát mu po osmi letech konečně vrátil nacisty zabraný zámek. Jenže uplynuly pouhé dva dny a Schmidtovo sídlo měnilo majitele znovu, tentokrát na víc než 40 let komunistické diktatury…

Zámek v Kvaseticích skoro nikomu jinému kromě rodiny Schmidtových nepatřil. V roce 1864 ho nechal postavit regionální šlechtic a podnikatel Prokop Richlý – známý například jako zakladatel olejárny v nedaleké obci Úsobí. Původně sice měl patřit jeho synovi, nakonec se na něj ale odstěhovala Richlého dcera Berta.

Ta si vzala právníka Jaroslava Schmidta a společně pobývali střídavě v Kvaseticích a na zámku v nedalekém Květinově. Jejich potomci se ale už natrvalo usídlili právě v Kvaseticích. Mezi obyvateli tamního zámku tak na přelomu devatenáctého a dvacátého století byli například zemský poslanec Zdeno Schmidt nebo královehradecký architekt Robert Schmidt.

Po vzniku samostatného Československa už kvasetické panství spravoval další právník Jaroslav Schmidt. Ten nechal zámek opravit a dal u něj postavit také skleník a malý anglický park.

Rodina Schidtova ještě v meziválečném období dávala práci velké části lidí nejen z Kvasetic ale také z nedalekého Květinova nebo Radňova – vlastnila totiž většinu tamních polí.

Jaroslav Schmidt nedaleko od tehdejšího Německého Brodu relativně spokojeně pobýval do roku 1940 – tehdy byl za účast v odboji zatčen a ve vězení zůstal až do konce druhé světové války. Jeho zámek mezitím zabrali nacisté.

Vítězný únor
Po osvobození však Schmidtovi starostí moc neubylo. Spíše naopak. Než aby se staral o obnovu rodinného majetku, musel obíhat úředníky a přemlouvat je, aby mu zámek vrátili. Po roce 1945 totiž stát kvasetické sídlo odmítl vydat zpět jeho majiteli a uvalil na něj takzvanou nucenou správu – v praxi to znamenalo, že majetek rodiny Schmidtových spravoval (a rozhodoval o něm) dosazený – a tedy politicky spolehlivý – správce.

Schmidt se však nevzdal. Těžko říci, co si myslel o politických změnách završených 25. února 1948. Pravděpodobně je přijal spíš s odporem a obavami. O den později už si ale možná myslel, že možná přece jen nebude tak zle. Po osmi letech totiž stát zrušil nucenou správu a Schidtovi se mohli stěhovat zpět do zabaveného sídla.

Než se tam ale stačili zabydlet, stát jim zámek sebral znovu – konkrétně se tak stalo 28. února 1948. Sídlo i jeho okolí začaly okamžitě využívat havlíčkobrodské Státní statky.

Zámecké prostory se tak změnily ve školní třídy, ve kterých se učňové dozvídali, jak pracovat v zemědělství. Část zámku posloužila taky jako sociální byty. V okolí se pak zabydlely krávy – státní statky totiž na bývalém šlechtickém sídle začaly provozovat mimo jiné taky inseminační stanici.

Hrozí demolice
A tak to bylo až do 70. let – tehdy státní statky přestaly provozovat kravín i školu. O nekomfortní sociální bydlení v sousedství města s novými sídlišti už taky nikdo nestál. A tak socialističtí správci bývalý zámek prostě nechali ležet ladem.

Bývalé šlechtické sídlo zchátralo natolik, že na něj na konci 70. let havlíčkobrodský národní výbor dokonce vydal demoliční výměr. Od zbourání nakonec zámek zachránil tehdejší národní podnik Pleas, který rozpadající se budovy koupil – chtěl je přestavět na rekreační středisko pro své zaměstnance. Jenže na opravy nesehnal peníze, a tak zámek chátral dál.

Ke Schmidtovým se stát nezachoval o mnoho vstřícněji ani při restitucích po sametové revoluci. Část zámku – nebo spíš toho, co z něj zbylo – jim v restituci vrátil v roce 1995. Část zabavených budov si rodina dokonce musela znovu koupit. Nábytek a další vnitřní zařízení se navíc nenávratně ztratilo – nejspíš si ho přivlastnili nacističtí úředníci nebo po válce družstevníci.

Ani potomci Jaroslava Schmidta ale na rekonstrukci nenašli peníze. Ty nakonec před pár lety sehnal až jeden z havlíčkobrodských podnikatelů, který aktuálně zámek rekonstruuje – chce z něj udělat školící a rekreační středisko. Opravy jsou ale teprve na začátku.

Zámek se nachází přímo ve středu vesničky Kvasetice. Zájemci se k němu nejsnadněji dostanou přímo z Havlíčkova Brodu po silnici číslo 34. Skoro až do Kvasetic taky vede zelená turistická značka, která spojuje Okrouhlici a Květinov. Kvůli probíhající rekonstrukci je bývalý zámek oplocený a zcela nepřístupný. Turisté se tak na něj můžou podívat jen z přilehlé silnice.

  • Facebook
  • Twitter